Напишете дума/думи за търсене

10 грешки, за които повечето родители съжаляват

Всички родители искат децата им да имат възможно най-добрия живот. Едни им купуват всяка играчка, която искат. Други са по-строги, защото искат децата им да бъдат дисциплинирани и целенасочени, а трети дават на децата си избор и ги учат сами да вземат решения. Всяко семейство има свои собствени начини на възпитание, но има едно общо нещо, което всички родители имат: когато погледнат назад, всички искат да поправят някои от грешките, които са направили в миналото.

1. Не комуникират с детето

Детето - от бебе до относително самостоятелно човече, се нуждае от постоянен контакт с възрастни. Но истината е, че и родителите се нуждаят от тази комуникация. Да, свободното време е по-малко и е добре, ако майката направи нещо за себе си, докато детето й играе. Но ако превърнете това в навик, в един момент може да забележите, че детето ви вече е пораснало и живее собствения си живот, без да има толкова място за вас в него, колкото ви се иска.

Няма начин да върнете времето, което сте изгубили, така че се опитвайте да бъдете не само физически близки до детето си, но и психически.

2. Не го прегръщат достатъчно

Отдавна е доказана важността на прегръдките за емоционалното и физическото здраве. Понякога родителите не правят гушкат децата си по различни причини и повечето от тях са заблуди или са морално остарели. Всеки е чувал „препоръката“ от по-възрастните хора: „Не ги прегръщайте прекалено дълго, ще свикнат с това…”.

Помнете, че детето ще порасне и няма да ви позволи да го прегръщате. Така че се наслаждавайте на тези моменти, докато все още можете.

3. Не го снимат достатъчно

Разбира се, нищо лошо няма да се случи, ако не правите снимки. Това няма да повлияе на психическото състояние на детето, на моралните и емоционалните му качества или на физическото му здраве. Но е много вероятно в бъдеще да искате да сте запаметили някои от най-ценните моменти от живота си и да споделите тези емоции с вашите пораснали деца.

4. Не записват първите му думи

Това са добри спомени. Може лесно да живеете без тях, но е по-добре да ги имате.

5. Не играят достатъчно креативни игри с него

Не казваме, че ако играете творчески игри с детето си, то определено ще стане велик художник или музикант. Но има шанс. Първо, ако включите детето в различни дейности, може да разберете какво го интересува и в какво е добро. По-късно може да работите върху развитието на техните силни страни. Второ, четенето на глас или играенето с „по-творчески“ играчки и игри развива неговата интелигентност, въображение и увеличава запаса му от думи. И накрая, създавате по-силна връзката между вас и детето.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X