Напишете дума/думи за търсене

7 начина да съсипем живота на детето

Всяко семейство има свои методи на възпитание. Едни признават само авторитаризмът и непогрешимостта на родителското мнение, в други родителите отглеждат децата си според последните психологически проучвания, а в някои случаи родителите с изненада установяват, че децата вече не подлежат на възпитание, тъй като са му изпуснали края.

Във всеки случай, както децата се учат от възрастните, така и мама и татко се учат да бъдат родители. И, разбира се, правят грешки по време на следването си в това „училище”.
Кои са най-често срещаните родителски недомислия, които фундаментално развалят живота на вече порасналите деца.

1. Забрана за изразяване на чувства
Установено е, че на момчетата, но които като малки постоянно е повтаряно, че не е добре да плачат, защото „не са момичета”, са диагностицирани с инфаркт на 35 или 40 години. И на момичетата се казва, че показването на твърде голяма чувствителност, самозащитата или изразяване на гняв и ярост е привилегия на момчетата. Затова когато пораснат, девойките стават безпомощни и не могат да защитават себе си и децата си.

2. Ако мама си тръгне
Мама е единственият символ на безопасност и надеждност в този свят. За детето няма нищо по-лошо от това да остане без майка. Напускането на майката или просто заплахата, че тя ще напусне, ако „се държи зле“ е най-честият и силен удар за хлапето. Твърдението, че родителите му могат да го изоставят, не е шега за детето, то го приема много сериозно. По този начин хлапето престава да вярва в силните връзки между хората. То ще помисли, че отхвърлянето е нормално и няма да може да изгради здрави връзки в семейството си, тъй като подсъзнателно започва да очаква предателство всеки момент.

3. Оценява се само „послушното“ дете

Всякакви капризи, лошо настроение, бурни емоции на малчугана са заплашени, че той ще бъде дадено на непознати, на „чичко полицай“ и родителите ще си вземат едно „добро“ дете. Детето възприема това като ултиматум, който го кара да става удобно, послушно и почти невидимо. Пораствайки, детето се опитва да „спечели” привилегията да бъде до важен за него човек или да избяга от сериозна връзка, за да не бъде изоставено.

4. Родителят насажда вина

На детето се внушава, че то е виновно за всички неприятности: че родителят заради него не е успял да завърши образованието си, че мама и тате са харчили пари за него, заради него те „не са имали достатъчно дрехи и храна за тях“, че родителите му са се развели и т.н.
Това провокира в детето винаги да се съобразява, за да компенсира моралните и материални средства, изразходвани за неговото оцеляване и възпитание.

5. Бащата като заплаха

Когато майката не успява да се справи с детето, тя заплашва: „Ще кажа на татко ти всичко!“ Той действа като строг надзирател, а това пречи на децата да изграждат доверчиви отношения с баща си, не разговарят с него, общуват чрез майката посредник. Тогава в неговото бъдещо семейството няма да може да намери контакт с децата си, тъй като не е научило това в детството.

6. Любовта като зависимост

Всички опити за проявяване на независимост са посрещнати с изявлението: „Правиш това, защото не ме обичаш“. И детето се старае да доказва, че е добро и много обича майка си. Този сценарий съществува във всяка възраст и се развива в зависимост. Много е трудно на едно дете да се отдели от такава майка и ще му бъде много трудно да създаде семейство.

7. „Синът на приятеля на майка ми“

Този най-мразен герой е в състояние да съсипе живота на всяко дете. Дава се недвусмислено съобщение: „Не си особено успешен в сравнение с други деца.“ Това ще накара едно хлапе да се сравнява с другите през целия си живот. Всички тези нагласи завършват със загуба на самочувствие и самота.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X