Напишете дума/думи за търсене

Уроците, които можем да научим от децата

Бързате. Нямате време за нищо. Целият ден е планиран по секунди и а сте се разсеяли за миг, а всичко е хвръкнало по дяволите. Дори не ви се обяснява защо първо се мият зъбите, а после се яде закуската. Защо не може в леглото още пет минути и на кого му е притрябвал чадър, като навън грее слънце. Децата обичат да са философи и това ги забавлява. Дори не го използват като инструмент за родителско побъркване, макар добре да им се получава. В техните глави всичко е различно, но не значи, че няма на какво да ни научат.

Всеки ден е ново начало

И слава Богу. Представете си, ако мрънкането за една играчка можеше да продължи по-дълго. За децата един ден може да побере цяла вселена, а на следващия да са готови за още една - нова, различна, необременена с напрежението и проблемите от вчерашната. Нямаше да е зле и възрастните да можеха така.

Креативността спестява време

Отдавна сте открили кое как става и следвате стриктно предписанието. А колко неща може да се случват по-лесно и по-бързо, ако проявите малко въображение и поемете известен риск. Ако не вярвате, вижте как децата ще заобиколят препятствието, което вие продължавате да се опитвате да покорите.

Успехът обича смелите

Не ви е все едно дали танцувате пред огледалото вкъщи или пред двеста души. Да не говорим, че пред огледалото се справяте в пъти по-добре. За децата е абсолютно без значение, защото не се страхуват от провала или от съпътстващото унижение.

Смехът е лек за всичко

Не за счупената чаша, нито за ожуленото коляно. Но и сълзите с тръшкане не им помагат много. А смехът ги прави малки и преодолими.

Всеки може да е приятел

Нужни са само голяма усмивка, смела крачка напред и подадена ръка. Останалото се случва от само себе си. Понякога и шепа желирани бонбони върши работа.

Всеки е герой

В играта на футбол, в залата за изкуство, в живота изобщо. За децата е така. При възрастните е по-сложно. Може да ги обвинят с самоизтъкване или в егоизъм. Омаловажават успехите си с надеждата, че другите все пак ги забелязват. Но от скромността изобщо не се хубавее.

Малките неща са важни

Огризката от ябълка е истинско богатство, лъскавото камъче – съкровище. Малкото цвете е букет, конецът – корабно въже. За възрастните обаче е важна голямата картини в пълната й цялост. Дреболиите се губят между другото, пък и никой няма време да ги гледа. А трябва, те наистина си струват. Понякога голямото щастие е пъзел от мънички неща. Само някой трябва да го подреди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X