Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с пролетната умора при децата

С настъпването на пролетта много родители се оплакват, че детето им става вяло и раздразнително, малко се движи, бързо се изморява, измъчват го сънливост, главоболие, загуба на апетит, алергии. Всичко това са признаците на пролетната умора.

Причината е във времето – температурата и атмосферното налягане са неустойчиви, увеличава слънчевата активност и напрежението на магнитното поле което може да повлияе на организма дори и на напълно здравото дете. През този сезон децата и тийнейджърите изпитват силна умора, която достига пика си в края на седмицата, но не си отива дори и след уикенда. Най-често се оплакват момичетата в между 14 и 16 години.

Ако забележите неразположение у детето си, реагирайте с разбиране

Промяната в дневния режим и храненето е достатъчна за преодоляване на неразположението. Не го натоварвайте с постоянни упреци и заплахи, а поговорете приятелски. Попитайте го какво се е случило и какво го безпокои – може да е конфликт с учители или съученици. Не говорете постоянно за оценките. Забележите ли, че има нарушения в съня, постарайте се да го пратите в леглото не по-късно от 20–21 часа.

При тийнейджърите ранното лягане също е препоръчително - преди полунощ сънят е най-пълноценен. Преди заспиване може да почете книга, но не и да седи пред компютъра, който възбужда нервната система. Важно е да научите детето си да почива. Не са изключение тийнейджърите, които са в състояние да учат до късно през нощта, без да знаят как да разпуснат стреса. Постарайте се да му организирате седмицата така, че да има един ден, свободен от уроци и домашни задължения. Тогава излезте заедно сред природата, идете на концерт или на друго приятно място, или просто го оставете да се срещне с приятелите си – положителните емоции ще го стимулират да възстанови силите си и да се сближите.

Давайте му повече плодове, зеленчуци и прясно изцедени сокове

Наред със зелената салата, магданоза и копъра, наблегнете и на броколито, спанака, зеления фасул. За ударна доза витамин С му приготвяйте сутрин чай от шипка, както и сокове от портокал и грейпфрут, разредени с малко вода, за да не дразнят стомаха. Можете да давате и сок от лимон, вода и мед. Ако детето има алергия към цитрусовите плодове, това не е беда – витамин С има и в зелето. Главното е той да постъпва в организма ежедневно.

Витамините и полезните вещества се съдържат не само в растителната храна, но и в месото, рибата и яйцата, които дават енергия. Ограничете сладкото, тъй като то натоварва черния дроб и понижава и без това отслабналия имунитет. Магнезият е главният антистресов елемент – съдържа се в цвеклото, слънчогледовите семки, карфиола, тиквата, бобовите култури и пшеницата. Идеални за профилактика на пролетната умора са богатите на витамини лук и чесън.

Меню за високи оценки

За тийнейджърите е особено важно да не се отпускат в края на учебния срок, когато се борят за високи оценки. Ще им помогнете да преодолеят умората с някои чудодейни храни за отличници. На първо място, това е по-мазната риба (сьомга, скумрия, тон) – заради омега-3 киселините, които се съдържат в нея.

Пълнозърнестият хляб също е важен, тъй като съдържа витамини от групата В и фибри. Не забравяйте суровите ядки, предимно орехи, кашу и бадеми. Може да ги смесите със сушени или пресни боровинки, къпини, череши и ягоди, които са източник на витамин С.

Идеалната закуска са овесените ядки с кисело мляко. Яйцата се препоръчват, тъй като са богати на протеини, но не повече от две седмично. Наблягайте и на млечните продукти – сиренето и кашкавалът също ще донесат по-високи оценки в бележника. Идеален източник на желязо е копривата. А порция боб или леща на обяд ще заредят мозъка на тийнейджъра ви с достатъчно енергия за целия ден.

-----

Признаци на пролетната умора

- Детето не може да заспи до късно вечер, а сутрин се събужда дълго и мъчително

- Става обидчиво и раздразнително или извънредно подвижно и лесно възбудимо

- Малко след като оздравее след простуда, отново се разболява

- Проявява вялост, апатия, сънливост, болки в главата или корема, разсеяност, ниско самочувствие

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X