Напишете дума/думи за търсене

Кога трябва да заведем детето на очен преглед

Когато детето често потрива очи, когато те го болят след гледане на телевизия или не вижда добре, е редно да бъде заведено на преглед. Кои са специалистите, отговорни за здравето на очите на нашите деца и кои са най-често срещаните проблеми, обяснява Мила Драгомирова, преподавател по оптометрия в СУ „Св. Климент Охридски“.

Трите О
„Трите О са специалистите, които са в основата на добрата грижа за очното здраве – това са офталмолози, оптометристи и оптици“, обяснява Мила Драгомирова. Както знаете, офталмолозите диагностицират и лекуват очните болести. Оптометристите знаят най-много за окото като оптична система и връзката му с различните средства за корекция - очила, стъкла. Тези специалисти правят скрининги, определят диоптри, може да напаснат контактни лещи, да изпишат удобни очила или уреди за слабо зрящи. Скринингът, който прави офталмологът не е преглед. Целта е да се разбере кои деца имат някакъв проблем със зрението и навреме да бъдат насочени за преглед при офталмолог. При срещата с детето специалистът му предлага различни тестове под формата на игра, така че малкото да се чувства спокойно като у дома. А оптиците имат грижата за избора, изработването и напасването на очилата.

Мила Драгомирова, преподавател по оптометрия
Мила Драгомирова, преподавател по оптометрия

Най-често срещаният проблем е мързеливо око

Тъй като детското окото се развива с годините, има определени норми за това колко трябва да вижда детето според неговата възраст. И оптометристът може да прецени дали малкото се развива в норма. Случва се децата да имат малък плюсов диоптър, защото окото още не се е развило и това не се смята за проблем. Но понякога има разлика в развитието на двете очи, пропуска се от родителите и може да се стигне до момент, когато е късно за корекция. Често детето вижда, но с едното око. И натоварвайки го, другото не успява да развие своите функции и става мързеливо. Смята се, че откриването на мързеливо око в училищна възраст е вече е късно. Всеки родител може да направи тест за мързеливо око у дома на детето си, когато то е между 2 и 4 г. Докато малкото гледа интересен филм, родителят сяда до него и го погалва, или му оправя косичката, като уж случайно закрива едното око. Малко по-късно прави същото с другото око. Ако детето спонтанно, веднага бута ръката, която му пречи само пред едното око – значи вероятно това око вижда доста по-добре. Препоръчителна е среща с детски офталмолог.

2 часа на открито всеки ден пазят очите от увреждане
Ако детето всеки ден по 2 часа прекарва в игри и разходки навън – намалява значително риска от поява на късогледство в тийнейджърска възраст. „Не може да забраним компютъра, но е важно да се погрижим седенето пред екрана да е балансирано с движение и гледане надалече“, препоръчва Мила Драгомирова. Друг неин съвет, особено за синеоките деца е да носят очила с UV защита, когато слънцето е силно. Очната среда при децата е много по-прозрачна, отколкото при възрастните и вредните UV лъчи достигат много по-навътре, могат по-лесно да увредят ретината.

-----
Добре е зрението на децата да се провери на 2-3-годишна възраст и преди започване на училище.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X