Напишете дума/думи за търсене

Пролетна умора или болест? Как да определим сами

Ако въпреки топлото слънце, лалетата и засилената склонност към влюбване, нещо ви е криво, значи сте паднали в лапите на пролетната умора. Симптомите са познати: постоянна умора, раздразнителност, плачливост, нежелание да ходите на работа и да се виждате с приятели.

Лекарите препоръчват да хрупате много пресни плодове и зеленчуци и ежедневно да си осигурявате житейски наслади, без да ви пука за неотложните ангажименти и личните проблеми. Обаче ако мрачността и умората се задълбочават, имайте едно наум – понякога хората вземат за пролетна депресия симптомите на по-сериозно заболяване.

Отговорете с „да” или „не” на следващите въпроси искрено, за да разберете дали става дума за сезонна умора или трябва да се консултирате с лекар.

Отнема ви повече време от обичайното да станете сутрин и да се настроите на работен ритъм.

Когато работите, се напрягате, работоспособни сте само час – два на ден.

Трудно ви е да се съсредоточите, чувствате се неспособни да вземате решения.
Забравяте много и важни неща.

Нужно ви е голямо количество кафе, за да повдигнете тонуса си.

Чувствителни сте към атмосферните условия, ставате сънливи или раздразнителни.

Вместо да хапнете на обед, ви се иска да се излегнете на дивана.

Чувствате сърцебиене, неприятна болка в областта на гърдите.

Често ви измръзват или се изпотяват дланите и ходилата.

Получавате пристъпи на агресия.

Появила ви се е алергия.

Сексът вече не ви доставя удоволствие.

Не харесвате отражението си в огледалото.

Ако на три или повече от въпросите сте отговорили положително, не става дума за обикновена пролетна депресия, а за синдрома на хроничната умора, който изисква лечение. Възможно е също това да е сигнал за наличието на някои болести или нарушения в метаболизма.

Ако сте уморени и...

Не ядете месо и риба, имате обилна менструация, заспивате неочаквано, имате ниско кръвно налягане, кръгове под очите, лош апетит, имате косопад, ноктите ви се чупят, а кожата ви е суха и бледа...

... Това са признаци на дефицит на желязо и други видове анемия. Направете си изследвания на кръвта за да проследите нивото на хемоглобина.

Ако ви е непосилно трудно да станете сутрин, вероятно става дума за хронично недоспиване. Няма нищо страшно – просто си вземете отпуск или си наложете всяка вечер да си лягате рано и по едно и също време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X