Напишете дума/думи за търсене

Храни против пролетна умора - първа част

Независимо дали признаваме идеята за пролетна умора, или не, безспорно е, че след късите и мрачни зимни дни организмът ни има нужда от ударна доза енергия. Доброто хранене не е само консумация на продукти, които засищат, а на такива, които дават енергия и повишават качеството ни на живот. Лекарите обясняват, че умората не е просто усещане за дискомфорт, което може да пренебрегнем с лека ръка. Съществува риск тя да стане хронична, което увеличава опасността от различни заболявания.

Овесени ядки

Те съдържат магнезий, белтъчнини, фосфор и витамин В1 – хранителни вещества, които отлично влияят на нивото на енергия и бързо ликвидират умората. Съчетайте ги със сурови ядки или семена, за да направите закуската си още по-полезна. Впрочем, според лекарите овесените ядки са и много добър обяд.

Кисело мляко

Наскоро проведено медицинско проучване доказва, че в киселото мляко се съдържат вещества, които успешно се борят със синдрома на хроничната умора. В него има и полезни бактерии, които поддържат в добро състояние стомашната микрофлора. Най-ценното обаче е, че киселото мляко повишава нивото на триптофан – аминокиселина, благодарение на която в мозъка се синтезира серотонин, който ни помага да ликвидираме умората.

Спанак

Сапанкът е богат на един изключително важен елемент – желязото, което е необходимо за образуването на хемоглобин и преноса на кислород. Освен това желязото участва в производството на енергия, а дефицитът му води до бърза уморяемост. За да се чувстваме енергични, ни е необходим и магнезий, който също се съдържа в спанака. Дефицитът на магнезий предизвиква депресия, конвулсии, безсъние и загуба на апетит. В спанака има още един важен елемент за борба с умората – калий. Недостигът му води до мускулна слабост. У нас обикновено консумираме спанака сготвен, но имайте предвид, че спокойно може да го добавяте свеж към салати, супи, рагу, сосове и други блюда.

Ядки и семена

Те също са важен източник на магнезий (който укрепва мускулите), а наличието на триптофан спомага за здрав сън. Суровите бадеми са изключително полезни, тъй като балансират нивото на кръвната захар. Консумацията на 30 г бадеми на ден значително понижава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Тиквените и слънчогледовите семки са богати на витамини от групата В, белтъчини и желязо, поради което побеждават усещането за умора. Като цяло, всички ядки и семена съдържат протеини и омега-3 мастни киселини, които са превъзходен източник на енергия. Още един плюс е, че подобряват настроението и ликвидират емоционалния стрес.

Боб

Заради съдържащите се фибри, бобът подобрява дейността на храносмилателната система, изчиства токсините и ободрява. В него има манган и мед, необходими за работата на митохондриите, които произвеждат енергия в тялото. Магнезият и калият в състава на боба стимулират кръвообръщението, а желязото поддържа имунната система, с което помага да се спасим от умората. Диетолозите препоръчват да добавяме боба в салати, редовно да го консумираме като гарнитура и дори на закуска.

Скумрия

Витамин В12, съдържащ се в скумрията, е необходим за работата на кръвните клетки, които пренасят кислород. Ако има дефицит от този витамин в организма, възниква анемия. Обратно, ако нивото на витамин В12 е в нормата, кислородът в тъканите е достатъчно и се чувстваме пълни с енергия. Скумрията обаче не бива да бъде солена, маринована или пушена.

Нар

Този червен плод съдържа изобилие от витамините А, В, С, Е, Р, магнезий, калий, манган, кобалт. В резултат на това зарежда с енергия, повишава съпротивителните сили срещу различни инфекции, възбужда апетита. Дневната норма е 1 чаша прясно изцеден сок или половин нар.

Пшенични кълнове

Богат на витамин Е, витамини от групата В, желязо, калций, фосфор, магнезий. Благодарение на всички тези вещества, пшеничният зародиш подпомага производството на лецитин, който е полезен за нервната система. Според лекарите е добре да консумираме по 100 г пшенични кълнове на ден, като може да ги добавяме към супи и салати.

Пилешки гърди

Пилешкото месо е източник на желязо. Когато желязото в организма ни е достатъчно, кипим от енергия и сме активни. Обратно – дефицитът му предизвиква умора и лошо настроение.

Боровинки

Те са безценни най-вече заради това, че подобряват мозъчното кръвообръщение. Най-добре е да се консумират в свеж вид, но замразените също не са лош вариант. Според някои лекари са най-полезни, когато се комбинират с кисело мляко.

 за още практични съвети, вкусни предложения и разговори със специалисти търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия брой ще ви подшушнем какви са правилата на идеалната здравословна вечеря, ще разберете как да се храните преди и след кардио тренировка.
Ще ви споделим най-примамливите рецепти за постни бисквити, както и ще открехнем вратата на периодичното гладуване или т.нар. фаст.
Ще продължим да ви запознаваме с азиатските кулинарни дебри благодарение на тайландската кухня, ще ви представим левурдата – суперхраната на келтите, ще ви предложим и меню за помладяване.
Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
Наш специален гост е Бени от блога In The Beni's kitchen, която с лекота върти от баници до нежни десерти, а на корицата ни изкушава желиран свински език, приготвен от Вики – перфекционист в кулинарията, която ни допуска до своя вкусен свят благодарение на Good to the last drop.
В броя ще откриете идеи за ефектни салати, питателни супи, вкусни предястия, впечатляващи основни гозби и фантастични десерти.
От д-р Бари Фурнаджиев ще научите чай от какво трябва да се пие задължително при грип и настинка. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X