Напишете дума/думи за търсене

Бързай бавно с пролетния спорт

Да сме във форма преди спортуването, а не обратното

Първата среща с пролетния гардероб винаги крие изненади. Обикновено са неприятни и са свързани с формите на тялото след прекарания зимен сън. Натрупаните запаси от мазнинки и въглехидрати са повече от очевидни и се прегъват по шевовете на вталените ви рокли и сака. Гълтате корема си безпомощно и ви се иска да извиете врата на отражението в огледалото.

Виновна, разбира се, е зимата. Късият ден и страдащото от него настроение. Студеното, мокро и мъгливо време, заради което движението става лукс. Бедното на плодове и зеленчуци меню, широките прикриващи пуловери. И всичко това в лоша услуга на фигурата. Естествено, с пукването на пролетта първата ви мисъл е да хукнете към фитнес залата или ударно да покорите някой планински връх на бегом.

Преди обаче да си докарате някоя сериозна травма или нервна криза, подгответе се за преминаване в пролетен режим на активност

Съвсем нормално е през зимата тялото да отвикне да се движи. Лошата новина е, че не само то реагира на принудителния мързел. Психическата ви нагласа за движение също е прекарала няколко месеца в почивка и се нуждае от мотивация. Започнете подготовката отдалече, стъпка по стъпка.

Проверете дали оборудването е в изправност. Посетете лекаря си

Уверете се, че травмата от срещата със заледения тротоар преди няколко месеца не е оставила по-сериозни следи върху ставите ви. Проследете дали сърцето работи в правилния ритъм и дали дробовете имат готовност да дишат под пара. Не от излишна хипохондрия, а от профилактични съображения за здравето и като мярка за сигурност срещу пролетните натоварвания, с които сте намислили да стреснете организма си. А то със сигурност ще изпадне в ужас, ако скочите от дивана направо на бягащата пътека.

Малки цели, големи постижения

Не бързайте още с първите пролетни лъчи да си поставяте голямата задача - да свалите излишните килограми и то по възможно най-бързия начин. Преди тялото ви да окаже съпротива, а мотивацията ви удобно да се оправдае с пролетна умора, съставете си план как да влезете във форма. Решете първо с какъв тип активност ще се заемете, колко пъти седмично ще спортувате и с каква продължителност. И най-вече кога започвате. Обещайте да се придържате към плана и си подарете нов екип за подсещане. А за да не търсите вратички за измъкване, се накажете предварително с покупка на абонамент за залата или басейна поне за месец напред. Така ще имате сериозна причина да не кръшкате. Може и да си вземете приятел. За морално подкрепление и за споделяне на умората, а защо не и за обсъждане на съседа по кростренажор.

Бързайте бавно

След като сте заковали плана на стената, започнете постепенно да влизате във форма. Ставайте от стола всеки път, когато мобилният ви телефон звънне и се разхождайте, докато разговаряте. Регулярните кратки разходки по време на работа съкращават с 25% шансовете сантиметрите около талията да се задържат трайно там. Увеличете задължителния си дневен прием на пресни плодове и зеленчуци поне с още една порция. Хапвайте плодове за десерт след вечеря, ако не може да устоите на изкушението да посягате към сладоледа или шоколада преди сън. И не забравяйте да ходите пеш. Разсейването покрай витрините в мола не се брои. Вървете до работата в леко забързано темпо. Или паркирайте колата възможно най-далече от офиса. Така гарантирате на тялото си упражнения поне два пъти дневно.

Създавайте си трудности – качвайте се по стълбите, пазарувайте от по-далечния магазин. От време на време обличайте вкъщи новия екип за спорт и ако ви се прииска да поскачате, възползвайте се. Струва си дори за 5 минути на ден. Най-важното е да влезете във форма, за да може да спортувате. Пълноценно и активно. За да не ви се види твърде стръмно стръмното.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X