Напишете дума/думи за търсене

Уморени сте и качвате килограми? Дали нямате дефицит на B12

Витамин В12, известен още като кобаламин, е водоразтворим витамин, който участва в различни съществени процеси на организма ни.

За да абсорбира ефективно витамин B12, тялото ни се нуждае от здрав стомах и черва, добре функциониращ панкреас и достатъчно високи нива на протеина, който се свързва с витамин B12 в стомаха.

Жените имат нужда от 2,4 mcg витамин B12 на ден. Това изискване се увеличава до 2,8 mcg на ден по време на бременност и кърмене. Мъжете могат да посрещнат нуждите си, като консумират 2,6 mcg витамин B12 на ден.

Хората, които са най-сериозно изложени на риск от развитие на дефицит, са възрастните, както и тези, които пушат, злоупотребяват с алкохол или следват вегетарианска или веганска диета.

Допълнителни рискови фактори се считат операциите на червата, панкреатичната недостатъчност, бактериалният свръхрастеж на тънките черва (SIBO), паразитните инфекции и някои автоимунни нарушения.

Освен това някои лекарства, включително метформин, инхибитори на протонната помпа и антиациди, също могат да намалят способността на тялото ни да абсорбира витамин В12.

Какви са симптомите за дефицит на витамин В12:

хронична умора
недостиг на въздух
сърцебиене
изтръпване на крайниците
загуба на баланс
загуба на концентрация
лоша памет
дезориентация
промени в настроението
инконтиненция
безсъние

Нерядко се среща твърдението, че дефицитът на този витамин влияе и върху теглото.

Въпреки многобройните процеси, в които участва витамин В12, няма достатъчно доказателства, които да подсказват, че той оказва влияние върху увеличаването или загубата на тегло.

Повечето от теориите идват от няколко наблюдения. Например едно проучване отбелязва, че хората с наднормено тегло или затлъстяване имат по-ниски нива на витамин В12 в сравнение с хората, които имат нормален индекс на телесна маса.

Друго изследване показва, че хората, които доброволно са приемали добавки с витамин В12, са качили между 1,2–7,7 по-малко килограма за 10 години, отколкото тези, които не са пили допълнително от този витамин.

От друга страна, изглежда, че недостигът на витамин В12 причинява загуба на апетит при някои хора, което води до загуба на тегло.

Независимо дали витамин В12 ще повлияе положително на теглото ви, би било разумен избор да си набавяте достатъчно от него чрез храната.

Витамин В12 се намира изключително в тези храни:

Червено месо и пилеРиба и морски дарове: особено миди, сардини, риба тон, пъстърва и сьомгаМлечни: прясно мляко, сирене и кисело млякоЯйца: особено яйчен жълтъкОбогатени храни: зърнени храни за закуска, хранителни дрожди, както и някои растителни млека и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X