Напишете дума/думи за търсене

Защо не трябва да игнорираме постоянната умора

Нарушенията на съня са важен здравословен проблем.
Изследвания показват, че всеки един от трима спи по-малко от седем часа на нощ. Тази липса на сън ни кара да посягаме към кофеинови напитки и се борим да останем будни през целия ден.
Нарушенията на съня обаче не само ни причиняват сънливост. С течение на времето лишаването от сън може да доведе до отслабена имунна система, високо кръвно налягане, покачване на тегло и по-висок риск от диабет и други здравословни усложнения.

Може да избегнете всички тези здравословни проблеми и да насърчите по-добрата почивка. Просто трябва да установите последователна нощна рутина, която включва добра хигиена на съня.

Какво е хигиена на съня?
Добрите навици за сън, често наричани „хигиена на съня“, могат да ви помогнат да си починете спокойно. Това, което повечето хора не осъзнават, е, че хигиената на съня е повече от това, което правите непосредствено преди да легнете в леглото. Тя включва това, което ядете и пиете през целия ден, лекарствата, които приемате, дневния ви график и вечерните занимания.
Ако искате да подобрите съня си, тогава е важно да следвате указанията за хигиена на съня.

Основи на хигиената на съня
Хигиенните практики за сън трябва да ви помогнат да се настроите за успешна нощна почивка. Тези насоки могат да бъдат разделени на две основни категории - дневни навици и нощна рутина.

Дневни навици
Вярвате или не, много от ежедневните ви навици се отразят на съня. Като за начало трябва да установите време за събуждане всяка сутрин. След като се събудите, трябва да спазвате рутина, която помага на тялото ви да започне деня по правилния начин. Трябва също така да намерите време за поне 10 минути аеробни упражнения всеки ден и да се излагате на естествена слънчева светлина поне няколко пъти на ден. Дори в условията на самоизолация или карантина, може да правите това на двора, ако имате такъв, или на балкона.
И накрая, ограничете дрямките до 30 минути или по-малко и избягвайте да спите 3 часа преди лягане.

Нощна рутина
Редовната нощна рутина помага да подскажете на тялото си, че е време да спи. Това от своя страна ви помага да заспите по-бързо. Въпреки това има няколко основни момента, които хората не осъзнават, че влияят върху способността им да спят.
Избягвайте стимуланти като кофеин и никотин преди лягане, тъй като те могат да нарушат циркадния ритъм на организма ви. Също така бъдете умерени с консумацията на алкохол преди лягане. Това може да повлияе на способността на тялото да остане в състояние на сън през нощта. Що се отнася до храната - всичко, което е тежко, мазно и пържено, не трябва да се приема на вечеря иначе ще броите овце цяла нощ.

В допълнение към нощната ви рутина са важни и условията в спалнята ви. Трябва да поддържате температурата в стаята между 16-19 градуса, а вашият матрак и възглавници трябва да са комфортни. Светлината също може да повлияе негативно на съня, така че помислете за използването на плътни завеси. Дръжте всички екрани на телевизия, компютър и мобилен телефон загасени, когато стане време за сън.

Кога да потърсите професионална помощ
Понякога дори солидната хигиена на съня не е достатъчна, за да се справи с нарушенията на съня, които изпитвате. Тези нарушения включват безсъние, сънна апнея, синдром на неспокойни крака и нарколепсия.
Най-честото разстройство на съня е сънна апнея - сериозно състояние, което може да причини недостиг на кислород и потенциално фатални медицински състояния. Почти една трета от хората, които хъркат по време на сън, всъщност страдат от сънна апнея. Въпреки това тя лесно може да бъде лекувана.
Основни психични заболявания като биполярно разстройство или посттравматично стресово разстройство могат да усложнят съня за мнозина. Ако вашият лекар прецени, че не страдате от сънна апнея или друго често срещано разстройство на съня, може да обмислите възможността да отидете на психиатър или психотерапевт, за да определите дали имате конкретно психично заболяване, което ви пречи да спите.

Сладки сънища!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X