Напишете дума/думи за търсене

Що е то бутейко и опасно ли е за здравето

Традиционната медицина: Опасно е

"Може да звучи смешно, когато се замислим за това: Научаваме много от неща, които не правим. И не научаваме нищо от нещо, което правим през цялото време - дишането."

Андиен е популярна индонезийска певица, шокира феновете си, когато публикува дълъг разказ в Инстаграм за дишането. Към него има снимки на нея, съпруга й и двегодишния им син - всички са с тиксо на устата.

Певицата споделя, че семейството й практикува Бутейко през последните три месеца. Това е практика, при която трябва да намериш сигурен начин да дишаш само през носа - такъв е да си залепиш устата, докато спиш, разказва Би Би Си.

Андиен споделя, че това й помогнало да спи по-добре, да не изсъхва гърлото й и да се избави от лошия дъх.

Какво е Бутейко?

Техниката е разработена за първи път през 50-те години на миналия век от съветския лекар със същото име Константин Павлович Бутейко.

Той вярва, че респираторните заболявания, в частност астмата, вероятно са свързани с начина, по който хората дишат. Вярва, че ако пациентите бъдат научени да дишат правилно - през носа, техните белодробни проблеми ще изчезнат.

Почти седем десетилетия по-късно, алтернативната терапия остава популярна, като практикуващите Бутейко по света търсят ползите от дихателните упражнения, като залепят устата си по време на сън.

Твърди се, че Бутейко подобрява множество заболявания - от диабет до хронична умора, хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, депресия и най-вече сънна апнея.

При сънната апнея дихателните пътища са блокирани или нарушени по време на сън - тоест дишането е затруднено. В резултат на това страдащите от нея имат по-ниско качество на съня, което може да доведе до умора, депресия и други заболявания.

Патрик МакКоун, основател на Международната клиника за Бутейко, коментира пред Би Би Си, че дишането през устата е голям фактор за обструктивна сънна апнея. Според него затварянето на устата може да предотврати това.

Традиционните лекари обаче не са съгласни и казват, че това е прекалено опростяване на синдрома.

"Разбирам защо е важно да дишаме през носа, но повечето хора не дишат през устата си, когато нямат проблеми с дишането през носа", коментира д-р Катлийн Яремчук, УНГ специалист и специалист по съня в Детройт. 

Няма убедителни доказателства в медициската литература, които да подкрепят Бутейко.

Според лекарите извършването на дихателни упражнения - Бутейко или не, по принцип могат да ни накарат да се чувстваме по-добре при астма и други респираторни симптоми, поради което хората вярват, че Бутейко помага. Но дихателните упражнения са част от стандартното лечение, препоръчвано от специалистите.

Те обръщат особено внимание на това, че залепянето на устата ви или устата на детето ви може да бъде опасно и да крие риск.

Ако сте болни, и докато спите, се появи пристъп на гадене и повръщане, може да последва задушаване. Малките деца в никакъв случай не бива да да бъдат подлагани на тази практика. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X