Напишете дума/думи за търсене

Родителски заблуди за килограмите на детето им

Има много неща, които родителите пренебрегват, когато става дума за децата им - поведение, тегло, интелектуални способности.

Трудно е да се убеди някой родител, че детето му не е „най-приказното сред всички останали”, но, за съжаление, слагането на кепенци пред очите може да означава, че сте пропуснали неща, които биха могли сериозно да повлияят на здравето на вашия наследник.

Неотдавна изследователи откриха, че родителите са недостатъчно способни да разпознаят затлъстяването в детска възраст, стане ли дума за оценка на теглото на собствените им хлапета.
Екип от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина и UCL Институт за детското здраве проведе проучване, касаещо възприятията на родителите за теглото на децата им. Резултатите от него бяха публикувани в British Journal of General Practice.
"Децата с наднормено тегло са изложени на повишен риск от преждевременна смърт и болести в зряла възраст", обясняват авторите на изследването. „Родителските възприятия и клинични определения за затлъстяване при деца се различават, което може да намали ефективността на интервенциите за справяне със затлъстяването в домашна обстановка.“

На родителите на близо 3000 деца на възраст между 4-5 и 10-11 години били предоставени въпросници, свързани с обективните измервания на височината и теглото, което се прави в педиатричните кабинети. По този начин те установили, че около 31% от родителите са подценили теглото на детето си, докато по-малко от 1% са го надценили.
Когато ставало дума за родители на деца, борещи се със затлъстяване, над 95 процента не признавали степента на проблема. Само четирима родители описвали, че детето им е „с много наднормено тегло”, въпреки че 369 от хлапетата, участвали в проучването, били с прекалено наднормено тегло“.

Родителите с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ) били по-склонни да се справят с реалността, свързана с теглото на детето си.
Изследователите смятат, че често родителите си затварят очите, защото затлъстяването вече се смята за приемливо в съвременното общество.

Въпреки че проблемът е деликатен, е изключително трудно да се намерят решения, когато хората не желаят или не могат да признаят, че съществува проблем.

Една от основните задачи на родителите е да научат своето дете да обича тялото си, независимо от формата или размера му.
Но също така е важно да са наясно с потенциалните здравословни проблеми, за да могат да бъдат наблюдавани, и при необходимост да се обърнат към медицински специалисти, които могат да помогнат.

„Ако родителите не възприемат детето като затлъстяло, тогава е малко вероятно да направят нещо, което да му помогне да премине към по-здравословно тегло“, казва професор Ръсел Винер от Института за детско здраве. "Идва време, в което ще се натъкнем на голяма криза в общественото здравеопазване, която се трупа от години, ако продължаваме да гледаме на другата страна, когато става въпрос за килограмите на децата ни.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X