Напишете дума/думи за търсене

Калиперометрия - гънка показва колко мазнини има в тялото ни

Едва 3% мазнини при мъжете и 10% при жените са необходими за физиологичните процеси в тялото. Останалите телесни мазнини са енергиен резерв и защитна обвивка на вътрешните органи от екстремни температури и физически травми.

Женското тяло е склонно да натрупва повече телесни мазнини от мъжкото, като за оптимални се приемат стойности от 5-8 % за мъжете и 11-14 % за жените. Когато количеството телесна мазнина е над 25% и 30 % съответно, при тези индивиди се регистрира високо наднормено тегло и определена степен на затлъстяване.

Как се измерва
Измерването на човешката телесна мазнина с висока достоверност е трудно, дори и с прилагането на съвременни инструментални методи. Все още премерването на човешкото тегло под вода с използване на сложна апаратура се счита за най-точно.
Стойностите на ИТМ (индекс на телесна маса) са ориентировъчни при определяне на оптималното тегло, защото то е сбор от мускулна маса и мазнини. Ако се определя ИТМ при човек активно занимаващ се със спорт и добре развита мускулатура, по използваната формула може да се получи фалшиво положителен резултат за наднормено тегло.

Определянето на дебелината на кожна гънка с уреда калипер чрез метода калиперометрия масово се използва за прецизно измерване количеството на телесните мазнини.

Със щипка - механична или с електрически механизъм, се захващат кожни гънки на определени места по тялото в зависимост от пола и възрастта на човека. В защипанатата кожна гънка трябва да се обхванат всички пластове на кожата и подкожните мазнини. Измерените стойности се сравняват със стандартизирани таблици и с прилагане на специални формули се изчислява процентът мазнини в тялото.

Дебелината на кожно-мастната гънка зависи от възрастта, пола, професията, здравословното състояние, физическата натовареност и начина на хранене на отделния човек.

снимка: Александър Ашминов
снимка: Александър Ашминов

Калиперометрията е сложна и прецизна процедура, като всяка гънка се мери по два пъти, а в случай на очебийна разлика се мери и трети път. Измерванията на кожна гънка се извършват в дясната половина на тялото, най-често в три точки. При мъжете това са гърдите, корема и бедрото, а при жените - на трицепса, над тазовата кост и на бедрото.

Изчисляват се приблизително процентите мазнини и чистата мускулна маса на тялото, с отчитане на индивидуално тегло, възраст и дебелина на кожната гънка.
Ако имате калипер, закупен от санитарен магазин или аптека, можете и сами в домашни условия да измерите кожни гънки за определяне на телесните ви мазнини, като спазвате правилата на калиперометрията.

Какви са приетите норми
При 5%/10% (мъже/жени) - организмът е значително отслабнал и се нуждае от допълнителна телесна мазнина.

От 5 до 13% и 12 до 22% (мъже/ жени) - тялото е в оптимална физическа форма.

Количество 10 до 25% / 18 до 33% ( мъже/жени) е състояние на оптимално здраве и имунитет.

Над 25%/33% (мъже/жени) - означава начален процес на затлъстяване, с неизбежни последици за здравето.

снимка: Александър Ашминов
снимка: Александър Ашминов
Ако не разполагате с уред
Тогава може ориентировъчно да определите дали имате наднормено количество телесни мазнини и чисто визуално.

Как става
Захванете кожна гънка с показалеца и палеца, като разстоянието между пръстите да е около 5 см и между тях да има два слоя подкожна мастна тъкан.

Издърпайте внимателно кожната гънка нагоре и премерете дебелината й с обикновена линийка.

Какви изводи да си направите след правилно проведено измерване

Телесната ви мазнина е в норма, ако дебелината на кожната гънка е в порядъка на 1-1,5 см.

Имате излишно количество отложени мазнини при кожна гънка над 2,5 см.

снимка: Александър Ашминов
снимка: Александър Ашминов
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X