Напишете дума/думи за търсене

Преяждането е по-вредно от физическата преумора

Известно е, че хората, които си хапват обилно, боледуват по-често и по-бързо остаряват. Факт е, че преяждането има по-лоши последици върху здравето от физическата преумора и че ежедневният прием на около 90 килокалории в повече след 5 години води до свръхтегло от 18 кг. Тревожни са и данните, че хората в развитите държави ежедневно поемат с 360 калории повече, отколкото им е необходимо.

Кратко удоволствие - дълготрайна вреда

Заблуда е, че краткотрайното преяждане не е опасно за здравето. Екип от шведски учени е установил, че и инцидентни краткотрайни преяждания имат дълготраен вреден ефект. Проследените пациенти от това изследване и 2 години след приключването му са имали наднормени мастни натрупвания и здравословни проблеми.

Изводът е, че склонността към преяждане води до напълняване, с последващо затлъстяване и повишен риск от здравословни проблеми.
С настъпващите празници започва един период от около 2 месеца, в който поводите за сериозно похапване и злоупотреба с кулинарни изкушения са почти ежедневни. Богатите угощения натоварват храносмилателната система, затрудняват нейния функционален капацитет и водят до храносмилателни разстройства.

Застрашени от последиците на прехранване са и тези, които са спазвали християнската традиция на коледните пости. Продължителният ограничителен режим с променен хранителен профил е намалил производството и активността на храносмилателните ензими и е забавил метаболизма дори и когато срокът на постите не е спазен напълно.
Преяждането е особено опасно за хората, фамилно обременени или предразположени към стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни заболявания.

Какво се случва след прекаляване с храната

Най-често се усеща стомашен дискомфорт, болки и подуване на корема, киселини, учестена дефекация.

Претовареният черен дроб от метаболизиране на по-големи количества хранителни съставки не се справя по най-добрия начин и отделените през бъбреците отпадни продукти могат да предизвикат бъбречна криза.

На празници се консумират по-солени храни - туршии, колбаси, сланина. Възможно е да се отключи хипертонична криза или да се поддържат дълго време високи стойности на кръвното налягане, които да не бъдат забелязани в празничната еуфория.

Рязкото преминаване към нов режим на обилно хранене със смесване на различни храни, включително и по-мазни, както и по-големите количества алкохол може да отключи или обостри съществуващ гастрит, колит, да провокира жлъчна криза и дори остър панкреатит.
Тези хора са предразположени към развитие на трайна артериална хипертония, захарен диабет тип 2, хиперлипидемия, сърдечно-съдови и мозъчни инциденти, мастна инфилтрация на черния дроб, камъни в жлъчния мехур и пикочните пътища.

Системните прехранвания и слабата физическа активност допълнително променят психологията на индивида, което затруднява отслабването и поддържането на здравословно тегло. Тези хора започват да страдат от ставни болки и дискова херния, изпитват психологичен дискомфорт, имат проблеми в общуването.

Спазвайте няколко прости правила

- Не смесвайте с лекота различни блюда, хранете се бавно.

- Избягвайте мазните храни, отделяйте видимите тлъстини на месото, не дояждайте цялата си порция, не искайте допълнително храна. Предстоят още празнични угощения.

- Не прекалявайте с газирани напитки и алкохол, те дразнят стомашната лигавица и са калорични.

- Ако не сте успели да се въздържите от преяждане, на другата сутрин започнете възстановяването на претоварената си храносмилателна система.

- При необходимост приемете ензими или антиациди.

- Ако не сте го направили вечерта, след гощавката, то през следващия ден пийте зелен или билков чай от лайка или мента - помагат при киселини в стомаха, разстройство и главоболие.

- След поредица от празнични дни проведете разтоварващ ден с 500-600 ккал, като изпиете 2 л айрян или зеленчукови сокове от целина, червено цвекло, зеле и моркови.

- В следващите две седмици ежедневно приемайте добавки с млечнокисели бактерии, които подобряват храносмилането, стимулират перисталтиката и стабилизират имунната система.

- Задължително повишете физическата си активност, за да избегнете наднормено тегло.

- Основна храна между предстоящите гощавки е препоръчително да са зеленчукови супи - топли, обемни, засищащи и нискокалорични. Приемайте ги неколкократно през деня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X