Напишете дума/думи за търсене

13-те най-полезни ядки и семена за ежедневна употреба

Ядките и семената винаги са били популярни в различните култури като закуски или като хранителни съставки. Научните изследвания доказват, че тези продукти са важна част от здравословното хранене. Ако ядете поне някои от тях редовно, тялото ви ще се чувства много по-добре.

Кои са най-популярните и полезни ядки и семена с доказана ефективност в борбата с болестите и тяхната превенция?

1. Ленено семе

Според изследванията лененото семе са чудесно нещо за здравето, тъй като техният химичен състав работи в няколко посоки едновременно.

Химикалите, които се съдържат в семената от лен, са естествени хормони, наречени фитоестрогени. Те са ефективни срещу раковите тумори, особено срещу рака на гърдата и рака на простатата.

Влакната в лененото семе предотвратяват стомашните възпаления.

Една супена лъжица варено ленено семе съдържа почти 2 г омега-3 мазнини, които имат положителен ефект върху сърдечносъдовата система.

2. Сусам

Съставът на тези семена понижава кръвното налягане, което предпазва от инсулти, инфаркти и бъбречна недостатъчност.

Антиоксидантите, които се съдържат в сусамовите семена, почти не се срещат в никое друго растение. Тези химикали понижават холестерола в кръвта, а високото съдържание на масла в сусама подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите.

3. Тиквени семки

Те съдържат огромно количество аргинин. Тази аминокиселина помагат за разширяването на кръвоносните съдове и подобряването на кръвообращението, което предотвратява хипертонията.

Въпреки факта, че тиквените семки са калорични, те съдържат много протеини, които лесно се абсорбират от тялото и нормализират нивото на кръвната захар.

Богати са на витамините А и Е, които отговарят за еластичността на кожата. Това обяснява и тяхната популярност в козметичната индустрия.

4. Бадеми

Тези ядки нормализират липидното ниво в кръвта и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания при пациенти с диабет.

Бадемите, използвани като лека закуска, намаляват нивото на мазнините в организма. Тъй като те са алтернатива на животинските протеини, това ни дава усещане за ситост, което понижава възможността за преяждане.

5. Орехи

Орехът е популярен навсякъде по света и има дълъг списък с полезни минерали. Той намалява риска от сърдечносъдови заболявания и коронарна болест на сърцето.

Ефективен е за минимизиране на симптомите, свързани с възрастови заболявания.

Токоферолът, който се съдържа в ореха, предпазва мъжете от рак на простатата.

6. Слънчогледови семки

Те съдържат богати на сяра протеини, които са полезни за мускулната и костната тъкан. Добре дошли са в хранителния режим заради антиоксидантните, антимикробни и противовъзпалителни си ефекти. Използват се успешно за предотвратяване на бронхиалните и белодробни инфекции.

7. Шамфъстък

В сравнение с други ядки шамфъстъкът съдържа много по-малко мазнини и калории, но той има най-голямо съдържание на киселини, калий и каротеноиди - химикалите, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Шамфъстък може да ви помогне да контролирате теглото си, защото няма да се чувствате гладни, ако хапвате по 30 г от него.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X