Напишете дума/думи за търсене

13-те най-полезни ядки и семена за ежедневна употреба

8. Кашу

Кашуто съдържа много желязо, което е необходимо за предотвратяване на анемията. Много е полезно за нормализиране нивото на кръвната захар при диабетиците.

Хората, които работят интелектуален труд, се нуждаят от тези ядки, защото те съдържат фосфор и тиамин, които предпазват от бърза умора.

Противовъзпалителният ефект на кашуто превентира тялото от грип и му помага да изгради по-силна имунна система.

9. Лешници

Тези ядки са богати на витамин В, който помага за заздравяването на костите и мускулите и подобрява работата на имунната система.

Органичните киселини в тях блокират повишаването на нивата на холестерола в кръвта, предотвратявайки развитието на сърдечносъдови заболявания.

10. Фъстъци

Това са едни от най-популярните ядки. Полифенолът в тях помага да се защитят клетките на организма от вредните свободни радикали. С една дума, ако ядем често фъстъци, ще бъдем по-дълго млади.

Линоловата киселина понижава нивото на холестерола в кръвта и предотвратява склерозата.

11. Бразилски орех

Благодарение на високото съдържание на фибри и почистващ ефект върху червата, тази ядка подобрява храносмилането.

Селенът у него помага за производството на клетки, които са отговорни за имунитета. Ненаситените мазнини в бразилския орех намаляват драстично нивото на кръвната захар, предпазват тялото от диабет и атеросклероза. Подходящи са за щитовидната жлеза.

12. Пекани

Тъй като тази ядка има много калории, тя може да ни даде много енергия. Съдържа витамин Е, който помага да се защити тялото от негативния ефект на околната среда и слънчевата радиация.

Витамин B, намиращ се в големи количества в пеканите, подобрява състоянието на ноктите, кожата и косата. Химическият състав на ядката помага да се регулират нивата на тестостерон и е добър за репродуктивната система.

13. Чиа

Тези малки семена имат положителен ефект върху човешкото тяло.

Мастните киселини като омега-6 и омега-3, които са необходими за функционирането на сърцето и съдовете, понижават нивото на холестерола и предотвратяват появата на запушвания в съдовете.

Чиата е много добра за жените, особено в менопауза, а витамин B, който изобилства в нея, защитава тялото от кожни заболявания.

Не забравяйте, че повечето ядки и семена имат много калории и че е важно да останете в рамките на нормите - не повече от 30 г на ден.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X