Напишете дума/думи за търсене

Детско хранене по време на почивка

Не му отпускайте края, защото е ваканция – здравето не бива да излиза в почивка!

Много родители смятат, че с деца под три години не бива да се предприемат далечни пътувания. Други са убедени, че за пътешествията няма забранена възраст. Според лекарите няма еднозначен отговор на този въпрос. Родителите сами трябва да преценят всички „за” и „против”, като се съобразят с особеностите на поведението и здравето на детето. Всяко дълго пътуване за него означава не само нови впечатления, но и стрес. Ако става дума за различна климатична зона, имайте предвид, че приспособяването при децата трае по-дълго, отколкото при възрастните. Важна роля за успешната аклиматизация и комфортното пребиваване играе храненето.

Ако все още кърмите, няма никакъв проблем – храната за бебето винаги ви е под ръка. Ако детето вече консумира консервирани пюрета, най-добре е да се снабдите с цялото необходимо количество още от вкъщи – в противен случай съществува риск на място да не откриете тази смес, която ви е необходима. При условие че предпочитате сами да готвите на хлапето си, помислете предварително дали ще имате условия за това. Съмнително е, че в ресторантите персоналът ще се съгласи всекидневно да вари зеленчуци без сол и мазнина, а след това да ги пюрира.

При по-големите деца ситуацията изглежда по-лесна от към хранене, но всъщност има доста рискове. По време на отпуска възрастните често си позволяват да хапват по-нездравословни и калорични продукти, обаче за децата това не е допустимо. Ако по време на ваканцията позволявате на малчугана да се тъпче със сладолед, шоколад и пържени картофи, после трудно ще го убедите да мине на друга храна. Затова най-добрият вариант е да запазите обичайният му режим и по време на почивката.

Много е неприятно, когато дълго чаканата отпуска провокира стомашно-чревни разстройства при децата. За да ги избегнете, е важно особено през първите дни на новото място да спазвате някои основни правила: Избягвайте мазна и пържена храна – варените и печени ястия се преработват по-лесно и не предизвикват неочаквани реакции на организма. По възможност давайте на детето храната, с която е свикнало. Не рискувайте с екзотични блюда. Внимавайте хлапето да не преяжда. Давайте му повече течности – така ще избегнете дехидратацията, а също и запека, който редовно съпътства пътуванията. Следете продуктите да са свежи и качествени – имайте предвид, че в жегата храната има по-кратък срок на годност.

Не купувайте хамбургери и дюнери – освен че се преработват по-трудно от стомаха, те често се приготвят при съмнителни санитарни условия. Не купувайте продукти от местните улични продавачи, колкото и детето да ви умолява – обяснете му, че е опасно. Особено рискови са храните, съдържащи крем, майонеза, различни сосове, охладените месни, рибни и яйчени ястия – в горещините в тях лесно се размножава опасна за човека микрофлора. Често смяната на питейната вода предизвиква стомашни разстройства, затова купувайте бутилирана вода. Най-добрият вариант е да обливате с бутилирана вода предварително измитите плодове и зеленчуци, които давате на децата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X