Напишете дума/думи за търсене

С деца на море: минимална подготовка за спокойна почивка

Няма нищо по-очарователно от това да видим отново морето през детските очи. За да ви останат само хубавите емоции, които грижливо да си запазите за сгряване в дългите зимни вечери, се погрижете да предпазите малчуганите от най-често срещаните здравословни проблеми по време на ваканцията.

Слънчевите лъчи безспорно са полезни, тъй като спомагат за синтезиране на витамин D в организма и гарантират добро настроение. Проблемът е, че детската кожа е много нежна и силното ултравиолетово излъчване лесно може са причини изгаряне, алергии и кожни раздразнения. При избиране на слънцезащитен продукт обърнете внимание на маркировката: трябва да има надпис SPF с фактор 50 – той предпазва от изгаряне, а маркировката PPD означава, че кремът защитава кожата от развитие на рак и състаряване. Всеизвестно е, че UV лъчението е най-силно между 11 и 16 часа. Според едно от последните изследвания дрехите в тъмносин цвят предпазват най-добре от слънчевите лъчи.

Лятото е времето на комарите. При ухапване те вкарват в кожата вещества, които могат да предизвикат алергични реакции, съпроводени с оток, зачервяване и силен сърбеж. Проблемът е, че децата не могат да се въздържат от разчестване на ухапаните места, в резултат на което в раничките може да попаднат бактерии, предизвикващи възпаление. Един от начините да защитите детето (а и себе си) е да използвате репеленти. Важно е да обърнете внимание на състава на тези продукти – в него не бива да присъства компонентът ДЕТА, тъй като това е токсин с отрицателно въздействие върху нервната система на детето. На практика много от самите репеленти крият риск от предизвикване на алергични реакции.

Ако сте привърженик на натуралните средства, може да напръскате дрехите на детето с разтвор от карамфилово и кедрово масло. Ефективна е и ванилията, разтворена във вода, както и отварата от маточина (добре е да се запарва 2 – 3 часа).

Полезно е да е знае, че комарите ненавиждат миризмата на домати. Още един вариант е да капнете масло от евкалипт в ароматна лампа или да запалите свещ с това ухание. За облекчаване на симптомите след ухапване от комари може да нанесете на кожата кашичка от разтворена във вода сода или да намажете мястото със слаб разтвор на амоняк (1 ч.л. на 100 г вряла вода, който се оставя да изстине добре). Добре действа и намазването на раната с ментова паста за зъби – ментата действа като антисептик.

Особено опасни за децата са ужилванията от пчели и оси, тъй като чрез тях в кожата проникват отровни вещества, които съдържат хистамин. Хистаминът може да предизвика силен сърбеж, подуване и остра болка не само на ужиленото място, а и около него. При предразположеност към алергии може да се стигне до по-силна реакция, изискваща спешна помощ.

Освен локалните симптоми, може да има и общи като повишена температура, гадене или повръщане, силно главоболие, увеличение на лимфните възли. В такива случаи след оказване на първа помощ, незабавно се обърнете към лекар. Пчелите и осите за разлика от комарите жилят само при самозащита – затова никакви репеленти няма да ви свършат работа. Тези „благородни” насекоми може да нападнат детето, само ако то носи нещо вкусно за тях – плод, сок, сладкиш. Предупредете хлапето ако види пчела или оса да не размахва ръце и да не прави резки движения.

Как да действате, ако все пак има ужилване? Извадете жилото внимателно, без да го разтрошавате, за да попречите отровата да се разпространи допълнително. Сложете лед. Неутрализирайте отровата с оцетна превръзка или бучка захар. От натуралните средства за намаляване на отока и сърбежа най-ефективни са невенът и арниката. Веднага заведете детето на лекар, ако има ужилвания по очите, устните, устата или езика, тъй като отоците в тези зони са изключително опасни!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X