Напишете дума/думи за търсене

Рискът от отит скача през лятото

Плуване, гмуркане, игри във водата – всички те са изключително приятни, но крият рискове най-вече за ушите. Как да предпазим децата от отит през горещите месеци, съветва педиатърът Жан-Мишел Клайн.

Отитът засяга най-често децата на възраст от 6 месеца до 4-годишна възраст, но се проявява и при по-големите. Най-често се провокира като усложнение след ринофарингит, след силна хрема, при резки промени в налягането - например при летене със самолет или след плуване, или неправилно подсушаване след къпане. В по-голяма част от случаите, ако се улови навреме и се лекува ефективно, отитът преминава без каквито и да било последствия.

Сешоар за най-малките

Винаги след плуване или къпане карайте детето да изтръска водата от ушите си, като първо се наведе на едната страна, след това на другата. Нека и да ги подсушава внимателно, но с чиста кърпа, а не зарината в пясък. За най-малките се препоръчва след прибиране от плажа да се използва сешоар особено ако ги слагате да спят следобеден сън. Важно е също да се спазва добра хигиена, да се приемат достатъчно течности, да не се използват непрекъснато клечки за уши и да не се натиска с тях.

При температура и болка – веднага при специалист

При отит в началото децата най-често се оплакват от дразнене, след това от болка и когато възпалението е сериозно, се появява и висока температура. Следете също за проблеми със слуха, безсъние, зачервяване на ушите. При температура и силна болка е необходимо бързо да се търси специалист. Важно е да се знае, че обикновените обезболяващи невинаги действат при отит, както и че е добре да се избягват бабини рецепти със затоплено олио например, защото може да се влоши състоянието. Добре е лекар да прецени степента на възпалението и ако е необходимо, да назначи антибиотични капки или дори прием на лекарство през устата. При диагностициран отит са забранява каквото и да било мокрене на главата поне за десет дни.

Без цигари около децата

Ако детето често страда от отит, някои специалисти препоръчват на море и басейн да се ходи със специални тапи за уши. Но имайте предвид - те трябва да са добре измити и подсушени, защото ако не се чистят или се носят влажни, може дори да провокират нова криза.
Учени са открили, че децата, които са пасивни пушачи, страдат много по-често от проблеми с ушите. Това е поредната причина никога да не пушите в стаята или в превозното средство, в което е и малчуганът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X