Напишете дума/думи за търсене

Как да разграничим любовта от любовната зависимост

Любовта и любовната зависимост са напълно различни по своята същност чувства, които мнозина възприемат като едно цяло. По-голямата част от хората са сигурни, че да страдаш от любов, е „да чувстваш любов“, а да си зависим от другия, означава „истински да го обичаш“.

Любовта е утвърждаващо живота чувство, което буквално „вдъхновява” човек, което му позволява да расте както духовно, така и професионално. Когато човек изпитва „здрава“ любов, той става по-успешен, уверен и спокоен, той се радва не само любимия си, но и на хората около себе си вкъщи и на работното си място. Човек е уверен в себе си, в своите способности и най-важното знае - той обича, той е обичан.

Любовната зависимост е заболяване, по време на което човек изпитва постоянен страх от загуба на любим човек, стрес и отчаяние. Пристрастяването към партньора може да се сравни със зависимост от наркотици, алкохол или хазарт, причинявайки огромни безкрайни страдания и мимолетни моменти на "щастие", но човек е готов на това мъчение. Такъв индивид е изцяло потопен в живота на половинката си, той не може да мисли за нищо, освен за другия, той започва да контролира всяка своя стъпка, появява се ревност и желание да придобие любимата си все едно е имот.

Основната трудност при преодоляването на любовната зависимост е нежеланието на потърпевшия да се отърве от това състояние, което потиска неговата личност. Човек, страдащ от любовна зависимост, възприема това като проява на „истинската“ любов и е готов да страда доброволно.

Основните разлики между любовта и любовната зависимост

1. Жизнена позиция 
В любовта: чувствам се добре с теб, добре без теб, защото знам, че ме обичаш, чувствам се добре, че те има на този свят и че сме заедно.

При любовната зависимост: Чувствам се добре само когато си наблизо и се чувствам зле, когато не си там, диша заради теб, липсваш ми постоянно, просто не мога да живея без теб, изживявам налудничави моменти на щастие, когато сме заедно, и безгранична пустота, когато те няма.

2. Отношения между хората
В любовта: ние се обичаме еднакво, колкото ти ме обичаш, толкова и аз теб, равнопоставени сме, чувствата ни са постоянни и това е за дълго време.
При любовната зависимост: ти си моят бог, аз съм готов да направя всичко, което искаш, , ще ти дам всичко, само стой с мен.

3. Самоподценяване
В любовта: аз съм човек, достоен съм за любовта, защото съм обичан и ме обичат.
При любовната зависимост: защо да обичам себе си, когато обичам теб, не съм сигурен в красотата си (какво ще стане, ако той намери по-красива от мен), в талантите си (какво ще стане, ако той намери по-умен от мен, по-даровит) и т.н.

4. Чувствата, изпитвани от жертвата

В любовта: Щастлива съм, че се обичаме, сигурна съм, спокойна, нежна и благоговейна съм партньора си.

При любовната зависимост: щастлива съм, докато си наоколо, а когато не си там, ме измъчват постоянни притеснения по темите „Какво ще стане, ако ...“, „Ами ако ...“, „И къде си (или с кого си сега)...“

5. Поведенчески характеристики
В любовта: обичам така, както умея най-добре - искрено и от все сърце.
При любовната зависимост: страхувам се да не загубя любимия човек, затова играя ролята на идеален любовник.

Утре очаквайте етапите, през които минава любовната зависимост и как да я преодолеем.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X