Напишете дума/думи за търсене

Любовна зависимост – бягайте надалеч от този наркотик

„Не мога без теб”, „Сега се чувствам зле, но без теб ще бъде още по-лошо”, „Не съм създадена да живея сама”. Звучи ви познато, нали? Ако не вие, то със сигурност ваши приятелки са изричали подобни фрази. Кога любовта се превръща в наркотик и защо е опасно да тръгвате по този път?

Психолозите са на мнение, че нуждата от симбиоза с друг човек не е нещо ненормално. Тази жажда обаче се изражда в патология, когато стане толкова силна, че да замъгли способността ни да действаме според собствените си интереси. Зависимостта така или иначе присъства във всички любовни отношения – къде повече, къде по-малко. В зависимост от дозата тя може да действа и като лекарство, и като отрова.

Признаци на зависимост

Натрапчиво желание да останете във връзка с даден човек, независимо че отлично осъзнавате безперспективността й.

Изпитвате паника, когато партньорът ви се окаже извън вашата зона на достъп.

Абстинентен синдром – дори само при мисълта, че отношенията ви може да приключат и да останете сама, тялото ви реагира – появяват с болки в гърдите, спазми в стомаха.

Защо се наркоманизираме

За да преодолеете зависимостта, трябва да разберете от къде се е появила. Обикновено корените на проблема са свързани с една от следните три причини: 1) най-очевидната: практически съображения – общи деца, финансова зависимост и т.н. 2) личните ви убеждения каква „трябва да бъде” връзката ви и какво заслужавате. Например, „да съм сама е унизително”, „разпадането на връзката е знак за собственото ми безсилие”, „прекалено стара съм, за да си намеря някой друг”. 3) най-дълбокият пласт чувства и мотиви, които се формират в ранно детство. На първо място тук е жаждата за признание, желанието да бъдеш забелязан. Ако родителите не са давали достатъчно знаци на детето, че го ценят и обичат, когато порасне то развива склонност да се вкопчва с интимния си партньор.

Техники за справяне

Дневник на отношенията. Записвайте в него не само събитията, но и чувствата, които изпитвате, когато общувате с партньора си. Когато ги видите изброени, черно на бяло, ще си дадете сметка дали преобладават приятните или негативните емоции и по-лесно ще отсъдите имате ли наистина нужда от тази връзка.

Напишете послание до себе си – какъв искате да бъде живота ви днес. Не се стеснявайте да си припомняте, че вече сте възрастен човек и няма нужда да се измъчвате от детски страхове.

Активен живот. Започнете да спортувате, но най-важното условие е да изберете упражнения, които ви носят удоволствие. Пробвайте с танци или дори просто с дихателни техники. Най-важното условие е да ги правите редовно, а не просто от време на време. Така ще се научите да уважавате тялото си.

Осъзнайте собствените си желания. Звучи странно, но много хора не зная какво искат. Психолозите препоръчат едно упражнение, за да изясните желанията си. Нужни са ви 10 минути, в които никой да не ви безпокои. Вземете хартия и молив и се концентрирайте: какво иска тялото ви, какви желания занимават мислите ви? Запишете ги. Ако се наложи, повтаряйте упражнението, докато изчистите неясните и смътни желания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X