Напишете дума/думи за търсене

Сладко-горчивите уроци, споделени от разведени хора

Няма какво да говорим, разводът е една от най-стресовите ситуации, през които преминава човек в живота си. И когато говорим за развод, имаме предвид раздялата между партньори, независимо дали техните отношения са били скрепени от документ или не.

В тежките ситуации рядко има нещо добро, но времето минава и всеки започва да гледа на тях като на уроци. Кои са уроците, които няколко разведени жени споделят, че са научили от момента на своята раздяла.

1. Това е началото на изцелението

"Разводът не е краят на света. Повярвайте, по-трудно е да вземеш решението. Ще станете на следващия ден и отново ще дишате, ще си направите чай, ще излезете да се разходите. Светът ще изглежда същият и от това ще ви боли. Защо всички не страдат заедно с мен?! - разказва за тежките моменти Ана М. - Празнотата в гърдите ви ще изтлее с времето. Изцелението е започнало. Именно защото светът е същият и никой друг не страда заедно с вас. Светът ще ви издърпа, е не вие него.
Три години, след като излязох от съда, мога спокойно да твърдя, че това да бъдеш несемеен, разведен, вдовец или каквото и да е, няма нищо общо с това какъв човек искаш да бъдеш."

2. Изграждането на здрав кръг от близки хора е от решаващо значение за вашия здрав разум

„Бях загубила контакт с повечето си близки приятели, докато бракът ми се разпадаше. Не знаех как да говоря за това, а и не исках. Нямах нужда да ме съжаляват, а не усащах да ме разбират“, споделя Нина В.
Тя е убедена, че първото нещо, което трябва да направим след развод, е да си върнем добрите приятелства и контакта с близките хора. Може да изглежда, че не не ни разбират, но подкрепата им се изразява в много повече неща от това.

3. Спрете да търсите вина

Би било лесно да посочим виновника, да го мразим – независимо дали сме ние или другата страна, да си обясним с действията му цялата ситуация. Откажете се. Колкото повече се връщате назад, толкова по-бавно ще вървите напред.

4. Почистете от спомени

Златно правило при равзод – изхвърлете всичко, което ви носи тъга и меланхолия. Ако имате деца, запазете за тях на хард диск семейни снимки, но махнете от своя поглед всичко – неговите вещи, общи спомени, сувенири от пътувания, подаръци, любими книги и на двамата. Ще бъде болезнена чистка, но необходима. Направете същото с общите ви приятели и местата, на които ходите. Ще намерите нови.

5. Посветете време на себе си

Имате уникален шанс да притежавате времето за себе си. Ако имате деца, те ще ви разберат. Разбира се, че ще продължите да се грижите за тях и връзката ви като самотна майка ще е още по-силна с любимите ви малки същества, но открадвайте време за себе си. „Не исках един ден да погледна назад и да съжалявам, че съм загубила ценни години от живота си по време на развода – споделя Валентина Ш. - Макар че е потискащ период, факт е, че получаваш време за себе си, което никога досега не си имал. Затова, докато водех битката в съда, аз също пътувах, написах книга и започнах нов бизнес. Струваше си и днес гледам на това време по различен начин от това, което щеше да бъде, ако се бях затворила и самосъжалявала.“

6. Не търсете веднага заместител

Самотата може да бъде поредната тежка битка, особено когато сте свикнали да споделяте живота си с някого. Както веднъж писа Мариан Мур, „Най-добрият лек за самотата е усамотението“. Решението е да не скочите бързо в друга връзка, а да влезете право в сърцето на самотните си чувства, за да може сами да утешите тъгите си. Станете човек, на когото му е приятно със себе си и когато се появи правилният мъж, вие ще бъдете готови.

7. Можем да контролираме единствено себе си

„Наистина вярвах, че ако работя достатъчно упорито, ако говоря достатъчно ясно, мога да променя поведението на бившия си. И макар сега да изглежда толкова очевидно, тогава не ми беше ясно, че единственият човек, когото бих могла (и трябваше) да контролирам, съм аз“, споделя Наталия К.

8. Нека сме по-малко осъдителни

„Преди развода, аз "знаех" какво точно ще направя, ако съпругът ми изневери: ще го изхвърля директно на улицата, разбира се! После това се случи и... познайте, не направих нищо от това. Спомням си колко строго ме съдеше моята приятелка и не разбираше как се примирявам с неверния съпруг. Това е най-голямото откритие след развода ми: никога не знаеш как ще реагираш в дадена  ситуация, докато всъщност не си в нея. Вече много внимавам, когато отсъждам каквото и да било, когото и да било.

9. Не винаги ще имаме отговор

Когато сте засегнати от неприятност, е естествено да опитате да разберете защо се е случило. Прекарах много време над този въпрос след развода си, но най-накрая майка ми каза: „Знаеш ли, понякога лоши неща се случват на добрите хора и няма обяснение“. И от всички теории и възможности, този имаше най-голям смисъл за мен - той ми позволи да си отдъхна, да престана да се бунтувам и да продължа нататък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X