Напишете дума/думи за търсене

Вие шаденфройде личност ли сте?

Според речника на Оксфорд Schadenfreude е удоволствието, произтичащо от нещастието на друг човек.

Шаденфройде се случва, когато някой изпитва щастие от нещастията на околните.

На много хора им се е случвало да злорадстват, когато някой, който ги е наранил в миналото или просто не харесват по някаква причина, срещне по пътя си трудности.

Това какво е - малоценност или завист? Нито едното според науката. Това е просто сложна емоция, при която човек получава удоволствие от съзерцаването на нечие нещастие, вместо да изпитва съчувствие.

Какво е шаденфройде?
Този немски термин съдържа две обединени думи, които означават „злонамерена радост“ (вреда = Schaden и радост = Freude).
Може да звучи като злоба, завист или непълноценност. Това обаче не означава непременно злоба или лоши намерения от страна на тези, които го изпитват. Всъщност, ако вредата се случи на човек, който някога ви е наранил, тогава усещането вероятно се дължи на възстановяване на естествения ред от вселената, тъй като всичко се балансира.

Това е реакция, която човек би могъл да обозначи като естествена, тъй като тялото отделя допамин, невротрансмитер - пряко свързан с възнаграждението и удоволствието. Заради това страданието на някого, който е бил несправедлив към нас, задейства тази система за награди.

Психологът и изследовател Агустин Ибаниес от Центъра по неврология от Университета „Адолфо Ибаниес” в Испания смята, че това усещане е просто още една част от моралните човешки емоции. С други думи, това е свързано със социалното сравнение с другите и самооценката.

Шаденфройде не е нещо подобно на страх, тъга или радост.

Защо възниква?
Има конкретни причини за това удоволствие от страданието на другите. Няма нищо негативно в това, стига да остане естествена реакция на конкретната ситуация и да няма пряко участие в продължаването на тази вреда.

Облекчение
Тези ситуации предлагат известно облекчение, защото всяка вреда, която се случи на някой друг, не се случва на вас.
Дори ако нещо се случи на непознат човек, като спъване на улицата или ако птичка се изходи върху главата му, вие сте наясно, че можеше да сте на негово място.
Може не само да почувствате облекчение, но дори да се засмеете, ако смятате, че случилото се е смешно.

Завист
За съжаление, облекчението не е единствената причина за това временно благополучие. Завистта, особено при хора, които по природа са такива, би могла да бъде една от тях.
Ако някога сте молили конкретен човек за услуга или помощ, но той ви е отказал, това може да бъде достатъчна причина да се почувствате добре поради неговия неуспех.

Ниско самочувствие
Това също може да мотивира появата на това явление. Няколко проучвания обясняват, че нараняването на други хора, които не са близо до вас, могат да укрепят вашата самоувереност.
Това обаче може да бъде стимул да загубите доверие, тъй като само бихте осъзнали, че другите са също толкова нещастни, колкото и вие. С други думи, това потвърждава вашата ситуация, дори ако изпитвате известно облекчение, че не сте сами в нещастието си.

Отмъщение
Няма как без него в този списък. Това е така, защото когато нещо лошо се случи с тези, които са ви причинили неправда, ви кара да чувствате, че са получили справедливо наказание, нещо като „божествена“ справедливост.

Това може да се случи в различен контекст, като ежедневен конфликт между приятели, колеги и дори членове на семейството, които не се разбират, но също така и в по-травматични ситуации, дори криминални.

Изпитвали ли сте някога шаденфройде? Радвате ли се от лошите неща, които се случват с тези, които не харесвате или които не ви харесват? Не се чувствайте толкова зле, това е нормално и не ви прави чудовище, нито лош човек. Както стана ясно, това е естествена емоция.
Така че, както при всички останали емоции, слушайте и тази и я управлявайте, за да не може нейната енергия да поеме контрола над това, което правите или мислите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X