Напишете дума/думи за търсене

Има ли такова нещо като позитивна ревност?

„Ревността се поражда сред тези, които се обичат, от вятъра, който духа покрай тях, слънцето, което ги грее, и дори от земята под краката им.“
Мигел де Сервантес

Ревността е част от нашето човешко състояние. Има милиони препратки към него и тя винаги е била смятана за една от най- разрушителните сили в съществуването.
В библейската митология ревността е това, което нарушава братската връзка между Каин и Авел. В гръцката митология пристъпът на ревност е това, което предизвиква Троянската война.
По същия начин във всяка култура има някакъв мит или легенда, отнасящи се до ревността в многобройните й аспекти. Понякога се проявява като завист, друг път като прекомерно подозрение или опасения. Като цяло се счита за негативна емоция, която би било добре да се избягва.

Трудно е да си представим човек, който никога не е ревнувал поне веднъж. Почти невъзможно е да преминавате през живота, без да сте изпитали жилото на завистта или бурята на любовни подозрения. Понякога много интензивно, а друг път не толкова.
Тези емоции налагат страха да загубите любимия си и да получите нарцистична рана, обелила егото ви.

Двойките изпитват ревност един към друг. Братя и сестри, приятели и колеги се чувстват ревниви един към друг. Въпреки лошата слава на тази емоционална реакция, струва си да зададем определен въпрос.
Може ли ревността да има положителна страна? Къде е положителният аспект, който трябва да носи всяка негативна емоция?

Истината е, че понякога ревността се появява като знак за психичното здраве на индивида.

Ревността е положителна, когато служи като предупреждение

Ако ваш приятел ви каже, че някой е хвърлили око на гаджето ви, на теория това не би трябвало да ви кара да се чувствате несигурни, тъй като това би означавало само, че не вярвате на себе си или на половинката си.
На практика обаче е трудно да не изпитвате малко страх при тези обстоятелства. В този случай ревността служи като предупредителен знак.
Някои хора стигат дори дотам, че се възползват от слабост или кризинен етап, през който може да преминава връзката ви. Понякога те са водени от истинско влечение към партньора ви.

Друг път те просто искат да покажат или докажат на другите, че могат да вземат нещо обичано от друг. Или да придобият принадлежност, която в момента е във вашите ръце.
Да ревнуваш в тези случаи, е напълно разбираемо и здравословно. Това кара вашите предупредителни аларми да се включат, за да защитите вашата територия и вашата привързаност.

За вас не е странно да имате нещо, което другите биха искали. Това не означава, че другите хора са лоши, нито пък ви прави жертва на техните намерения. Може просто да имате длъжност или някаква привилегия, която предизвиква завист.

Негативната страна е, когато някой се опита да вземе това, което е ваше. Ако имате обективни доказателства, че това се случва, очевидно е, че ще се появи ревност.
В този случай това отразява предпазливо отношение към нещата, които смятате за свои и които са застрашени. Положително е, защото ви призовава да защитавате това, което е ваше.

Когато не сте добре и някой се хвали с благосъстоянието си

Този тип ситуация отразява незрялостта , но не я прави по-малко дразнеща. Това се случва, когато преминавате през лоша фаза и някой реши да се похвали с успеха си пред вас. При тези обстоятелства е нормално да ви е трудно да бъдете щастливи.
Има разлика между споделянето на новините за нечий успех и фукането с тях. Разликата е в това, което може да ви създаде дискомфорт.

Тук ревността и завистта са очевиден отговор на отношение, което смятате за обидно.
Никой не ги принуждава да спрат да бъдат щастливи само защото вие нещастни. Но също така не е много любезно някой да ви навира нещо в очите само за да ви е неудобно.
Опитайте да не подхранвате раздразнението си, защото не си струва. Освен това не се чувствайте зле, когато го изживеете. Това е просто човек.

Когато сте умишлено игнорирани

Това може да се случи във връзка, със семейството ви или с приятелите. Говорим за това, когато усещате, че чувствата ви се игнорират или не им се придава дължимата стойност.
Когато вашата половинка споменава колко привлекателен изглежда друг човек. Или когато участвате в екипен проект и усилията ви не се признават, а само тези на вашите колеги.

В този случай ревността е дискомфорт, който възниква, защото се чувствате подценени. Има конфликт, защото трябва да ви бъде отредено важното място, което смятате, че заслужавате. Трябва да сте оценени.
Не пренебрегвайте това безпокойство, но и не го увеличавайте. Ревността може просто да показва, че се чувствате неудобно от тази сделка.
Важното във всеки случай е да не позволявате на вашата ревност да расте непрекъснато. Нито трябва да й позволявате да контролира и определя вашето поведение. Това може да доведе до много вреда.
Въпреки че може да бъде положителна емоция при много обстоятелства, не забравяйте, че може да се превърне и в най-лошия ви враг, ако не знаете как да я управлявате.

Как да разпознаем токсичните приятели?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X