Напишете дума/думи за търсене

Тези 7 емоции унищожават здравето и късмета

Изследване, публикувано в списанието Nature Human Behavior, помога да се намери отговор на въпроса за връзката между психическото и физическото здраве.

Емоциите са неразривно свързани с вътрешното състояние и енергията на човека. Затова има смисъл да се избягват преживявания, които не само развалят настроението, но и влияят негативно на здравето и отнемат от късмета ни.

7 разрушителни емоции
Мозъчната система има две взаимосвързани мрежи и всяка от тях преминава през различни области на мозъка.
Тези две мрежи работят синхронно и поддържат имунната, сърдечносъдовата, метаболитната и други системи в баланс, когато човек е изложен на вътрешни и външни стресови фактори (глад, шум, преход от сън към събуждане...). Тази регулация се нарича алостаза. В същото време тези мрежи създават усещания в човешкото тяло, състояния на общо благосъстояние. Това явление се нарича интероцепция.

Ако изпитваните чувства са достатъчно интензивни, тези мозъчни мрежи формират емоции, вариращи от тъга до еуфория. Тази система регулира тялото и успоредно с това създава усещания в тялото. Тя също така поддържа социални и физически страхове, социални връзки, съпричастност, морал, памет, внимание. А някои мозъчни клетки интегрират външни сетива: зрение, слух, допир, обоняние и вкус.

Здравето и късметът са това, за което всеки човек мечтае. На това се основава нашето щастие (с различни вариации). Някои събития имат положителен ефект върху вътрешното състояние на човека и неговия енергиен фон. Но негативните преживявания обикновено влияят на нашето здраве, щастие и късмет. Как да избегнем негативните емоции?

Ето списък на разрушителните чувства и преживявания, които могат да разрушат вашето здраве и да се превърнат в сериозна пречка за вашата цел.

Деструктивни чувства и емоции


Гняв
Всеки може да се поддаде на гняв. Но какво се случва със здравето ни? В състояние на гняв кръвоносните ни съдове се свиват, което провокира скок на кръвното налягане. И това е особено вярно при хора със сърдечносъдови проблеми. На нематериално ниво агресията може да попречи на успеха в бизнеса, тъй като гневът често се превръща във фактор за необмислени действия и решения.

Тъга
Има много причини за тъга в живота, но трябва да се опитате да избегнете това състояние и да намерите положителни страни във всичко, в противен случай може да навредите на собственото си здраве и късметът ще си тръгне от вас. В депресивно състояние човек уврежда дихателната си система: по-трудно е кислородът да проникне в белите дробове. За мнозина състоянието на депресия провокира лоши навици и това също влияе на здравето и енергийния фон.

Завист

Ако забележите дори най-малките признаци на завист в себе си, опитайте се да изкорените това разрушително чувство. Завистта отнема енергия. В резултат на това не се доближавате до целта си. Поради пропуските в енергийния фон, може да придобиете редица здравословни усложнения, особено такива, свързани с настинки, тъй като имунната система е засегната от завист.

Недоволство
Недоволството може да бъде причинено от действия или думи на друг човек. Това може да стане нарочно или неволно. А този, който е обиден, страда. Може да се нароят и негативни мисли, които провокират сериозната психологическа болест депресия.

Стрес
Трудностите в личния живот, на работното място, продължителният психически и физически дискомфорт са фактори на стреса. В такова състояние човек става уязвим към инфекциозни заболявания, заболявания на сърдечносъдовата система и много други. При стрес кръвното налягане се повишава и рискът от инфаркт се увеличава.

Страх
Това е може би най-древната човешка емоция, която е помогнала на хората да спасят живота си. Но днес страхът причинява само несигурност и други негативни преживявания. Той забавя бъбречната област на мозъка. Следователно съществува риск от придобиване на бъбречна недостатъчност.


Самота
Това е бичът на нашето време. Живата и топла комуникация няма да замени социалните медии или имейлите. Самотата подкопава вътрешната хармония, провокира депресия. Общувайте с роднини и приятели, не се заключвайте между четири стени.

Шок
Неочакваните и често неприятни ситуации, които са шокиращи, не ни носят полза. В състояние на шок се наблюдава мощен прилив на адреналин, резултатът от който е силен пулс, безпокойство и страх. Използвайте различни психологически техники, за да укрепите вътрешната си защита и да устоите на спусъците.

Наистина ли съществува емоционалният диабет?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X