Напишете дума/думи за търсене

Ежедневна тъга - нежеланият спътник

Въпреки че тъгата е присъща емоция, тя не е особено добре дошла.
Ежедневната тъга рисува платното на живота ви в нюанси на сивото.
Фридрих Ницше казва, че реалността понякога може да изглежда ужасна. Независимо от това, рано или късно откриваме, че не е толкова непоносимо и просто се примиряваме.

Пол Екман - експерт в областта на изучаването на емоциите, твърди, че има малко психологически реалности, които всъщност ни фокусират до степента, в която тъгата го прави. Това е емоция, пълна със сила и цел, която действа като напомняне, че за да продължим напред, трябва да
предприемем действия.

„Тъгата придава дълбочина. Щастието дава височина. Тъгата дава корени. Щастието дава клони. Щастието е като дърво, което отива в небето, а тъгата е като корените, слизащи в утробата на земята. И двете са необходими и колкото по-високо се издига едно дърво, толкова по-дълбоко отива едновременно. Колкото по-голямо е дървото, толкова по-големи ще бъдат корените му. Винаги е пропорционално. Това е баланс. "
-Ошо-

Да живееш с ежедневна тъга
Ежедневната тъга често се възприема като нещо негативно или дори може да се разглежда като знак за психично заболяване. Това се дължи основно на нашето инстинктивно желание да го избегнем.
Но заглушавайки тъгата си, вие също заглушавате способността си да се наслаждавате на ежедневието.

Тъгата не е същото като депресията
Трябва да спрете да гледате на тъгата като на негативна емоция. В действителност това е адаптивна емоция с ползи. Грешно е да се свързва тъгата с депресията. Да мислим, че хората, страдащи от депресия, са „тъжни“. Тъгата и депресията обаче са различни. Ето защо:

Тъга. Това е адаптивна емоция, която формира неразделна част от живота. Възниква, когато изпитате разочарование, болка или загуба. Това обаче може да се случи и в моменти на щастие. Всъщност в тези силно смислени моменти сетивата ви като цяло са значително засилени. Следователно може да почувствате мимолетни моменти на тъга.

Депресия. Нарушенията на настроението като депресията всъщност могат да ви оставят да се чувствате емоционално вцепенени. Това означава, че не чувствате нищо. Има празнота, усещане за дълбока апатия. В други моменти, повече от тъга - има гняв, вина, срам и дори омраза.

Цената на ежедневната тъга
Ежедневната тъга, която идва и си отива през целия ден, има цена.
Нитика Гарг от Университета на Нов Южен Уелс провежда проучване, в което стига до заключението, че тъгата има икономически и здравни разходи. Това е така, защото като цяло хората, когато се чувстват тъжни, излизат и купуват неща, от които не се нуждаят, или ядат нездравословни храни (с високо съдържание на наситени мазнини).

Сърф техниката за справяне с тъгата
Сърфистите се сблъскват с огромното предизвикателство да се изправят пред големи вълни. Всъщност те ги очакват с нетърпение, но когато дойдат, усещат смесица от тревожност и безпокойство. Същото се случва и с тъгата. Това е вашият дългогодишен спътник, който идва и си отива и когато пристигне, се чувствате тревожни. Няма смисъл обаче да се опитвате да го избегнете. Просто трябва да се изправите срещу него, както сърфистът е изправен пред вълната.

Сърфистите имат основно две техники. Те могат да яхнат вълната или да се гмуркат като патици. Първата означава да се възползвате от момента. Да вървиш по течението, да разбираш какво трябва да се направи и да го правиш. Когато се направи правилно, се случват добри неща.

Понякога обаче вълната е твърде голяма. По същия начин понякога тъгата ви е огромна. Това е, когато сърфистите използват мeтод гмуркане ала патици. Това означава, че те се гмуркат под вълната с дъската си и оставят вълната да премине над тях.

Когато не сте изправени пред избор, просто трябва да се примирите с момента на мъка. Рано или късно изчезва. Просто трябва да се научите да дишате под водата. След това всичко щее спокойно.

Ежедневната тъга е част от живота ви. Научете се да се изправяте срещу нея интелигентно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X