Напишете дума/думи за търсене

Стокхолм е най-сексапилната столица (галерия)

Две неща се набиват веднага на очи за всеки турист в Стокхолм още преди да е разгледал забележителностите му.

Първото е огромната концентрация на естествено красиви жени с перфектни тела, което ви кара да си мислите, че точно този ден са пуснали из града претендентките за “Мис Швеция”. От обикновените продавачки на сладолед до забързаните с велосипедите си момичета – физическата прелест в огромно количество и от високо качество ви стъписва, преди да го е сторил самият Стокхолм.

Второто нещо, което смайва, е липсата на какъвто и да е автомобилен трафик и шум, за разлика от останалите европейски столици. И това, въпреки че в града живеят близо 2 млн. жители.

Поразеният от тези факти чужденец си задава два въпроса. Гладуват ли пластичните хирурзи в Швеция? А как свързват двата края продавачите на коли?

От неугледна уличка в миналото Страндваген днес е една от най-елегантните и луксозни зони в Стокхолм. 
Снимки: авторът
От неугледна уличка в миналото Страндваген днес е една от най-елегантните и луксозни зони в Стокхолм. Снимки: авторът

В Италия например дори не е необходимо да се гледат статистиките, тъй като разцветът и в двете сфери се вижда с просто око по улиците. Италия е европейски лидер и по брой пластични операции, и по брой коли на глава на населението (67 на всеки 100 души). Швеция пък е в дъното и на двете класации. По 46 коли на всеки 100 души има в страната.

Независимо от възрастта и социалното си положение, шведите се придвижват през пролетта и лятото из Стокхолм най-вече с велосипеди. Алеи за велосипедисти са изградени буквално навсякъде. В 9-милионна Швеция има 6 млн.  велосипеда.

Стокхолм е 100% опровержение, че колкото се отива по на север, толкова хората стават по-студени. Наследниците на викингите са толкова любезни и сърдечни, колкото и жителите на смятаните за традиционно топли с климата и с нравите си южни страни. С тази разлика, че в Стокхолм няма да срещнете никога трудности да бъдете разбрани, за разлика от Италия например.

В Швеция всички, независимо от образованието си, говорят перфектен английски, тъй като го учат усилено и сериозно още от малки. Колкото и да звучи парадоксално, е много по-лесна комуникацията на английски в Швеция, отколкото в Америка, където много от жителите говорят с неразбираем акцент заради чуждестранните си корени.

Само допреди години на туризма в Швеция почти не е било обръщано внимание, тъй като е бил смятан за перо, което не произвежда печалби, за разлика от другите индустрии. Затова и самите шведи не са правели усилия да привличат туристи. Днес обаче никой не гледа на туриста като на странник, довлякъл се незнайно защо до далечна Швеция.

В Северна Европа няма по-красив град  от Стокхолм, който си струва да бъде видян през пролетта и лятото. Температурите тогава са около 25 градуса и е светло от 4 сутринта до 22 часа през нощта. Подобно нещо обаче е немислимо от ноември нататък, когато, освен че е студено, е и тъмно още в 3 следобед. Това според много шведи е и обяснението защо е родена веригата ИКЕА  – освен всичко друго тя предлага и начин за общуване на светло и топло в продължение на часове.

Стокхолм е очарователен космополитен град, който грабва веднага с атмосферата си със средиземноморски полъх. Идеално поддържаните сгради в теракотени тонове, елегантните заведения с маси на открито, на които човек може да изпие кафето си (2,5-3 евро чашката) и да хапне кифличка с вкус на канела, кристално синята вода и искрящо зелените паркове са само няколко щриха от първото потапяне в пейзажа на града.

Стокхолм е изграден върху 14 острова, свързани помежду си чрез 50 моста.

Източната част на града пък, заемаща 150 км от север до юг, е разположена върху  архипелаг от 24 000 острова.

Много заведения в Стокхолм предлагат на клиентите си одеяла, тъй като и през лятото температурите падат вечер.
Много заведения в Стокхолм предлагат на клиентите си одеяла, тъй като и през лятото температурите падат вечер.
 През XIX век те са заселени от хиляди шведи, сред които много писатели и художници. През 60-те и 70-те години на миналия век градът ги привлича заради многобройните си работни места. Днес островчетата около столицата са любимо място за екскурзии на много туристи.

Самият Стокхолм се разстила около многобройни заливи, преминава от един тунел в друг и се катери върху няколко хълма.

Като площ градът е огромен, но центърът му е концентриран върху малко пространство. Улиците са разкроени като шахматна дъска - невъзможно е да се загубиш. Въпреки че е метрополитен град, въздухът в центъра е изключително чист, тъй като целият градски транспорт ползва биогорива. Преди 2 г. Стокхолм беше избран за зелена столица №1 в Европа.

Една трета от територията на Стокхолм се състои от вода. Накъдето и да се погледне, тя е кристално чиста. И в самия център е възможно да се изкъпете или да си наловите сьомга. Две трети от сушата на Стокхолм пък са покрити със зеленина. Освен многото градини и кътчета с дървета градът разполага във вътрешността си и с национален зелен парк, заемащ 27 кв. км.

Най-посещаваната зона в шведската столица безспорно е старият град, или Гамла Стан. Тук е сърцето на Стокхолм, най-колоритните и най-старите сгради. Жилища на търговци, складове, къщи на знатни фамилии и очарователни църкви са се виели около средновековния дворец Тре Кронор, който навремето е трябвало да защитава от нападения. Той обаче изгаря при пожар през XVII в., след което на неговото място издигат днешния Кралски дворец. Може да обикаляте с часове без посока из Гамла Стан, наслаждавайки се на безбройните магазинчета, ресторанти, работилници и сладкарници. Разбира се, трябва да си оставите време и за останалите острови квартали – Нормалм, Остермалм, Джургарден, Содермалм, които оформят централната част на столицата.

Някои от тях са свързани и чрез фериботи освен чрез мостове. Спокойно можете да разглеждате града пеша, с помощта само на чифт удобни обувки.

Метрото на Стокхолм  е истинска естетическа емоция.

Още през 50-те години на миналия век всяка станция на метрото е украсена от известни художници. Днес към едновремешните декорации се прибавят и нови скулптури и инсталации.

Две трети от сушата на Стокхолм са покрити със зеленина.
Две трети от сушата на Стокхолм са покрити със зеленина.

В специална глава си заслужава да бъдат описани и тоалетните на Стокхолм. Няма спор, те са изключително чисти. И за тях обаче важи правилото, че в града всичко се плаща – от входа в музеите и галериите до този в църквите... В тоалетните на Стокхолм се влиза само с монета, равняваща се на 0,60-1,2 евро. Това трябва да правят и клиентите на ресторантите. Много от обществените заведения, дори когато става въпрос за големи барове, не разполагат с тоалетна. Ако има такава, тя се отваря само електронно.

Обяснението за всичко това е, че чистотата във всички тоалетни в даден район се поддържа от отделни фирми. Така собственикът на заведението пести от наемането на отделен служител с тази цел. Липсата на безплатни тоалетни обаче създава истински проблеми не само за туристите, неразполагащи с монети, а и за наливащите се с бира шведски младежи. Затова нерядко някои от по-тесните улички, дори и в центъра, се ползват като тоалетни  на открито.

В Швеция пушенето е забранено във всички обществени заведения. Алкохол в супермаркет не може да се продава – това е държавна мярка срещу алкохолизма. Напитки с над 3,5% алкохол могат да се купят единствено в специализираните за вино и концентрати държавни магазини. И тук обаче може да се видят любопитни неща – като например това, че виното е наредено по етажерките не според вида и произхода си, а според цената. Друг куриоз е, че определени етикети италианско вино например могат да се купят по-евтино, отколкото в Италия, или за по 6-7 евро бутилката.

Това е така, защото монополът върху вноса на вино се упражнява от малко на брой компании, които могат да си позволят да държат ниски цени, внасяйки го в огромни количества с контейнери. В същото време само една чаша вино, консумирана в ресторанта, може да ви се стори златна. Цената  тръгва от 10 евро.

Стокхолм омайва с разнообразието си от архитектурни стилове.
Стокхолм омайва с разнообразието си от архитектурни стилове.

И тук има обяснение – ресторантите печелят предимно от напитки. Скъпи в сравнение с другите европейски столици са и отделните ястия в стокхолмските ресторанти. Само едно от тях струва 30-40 евро. Ако обаче се намирате в обикновено заведение или бърза закуска, цените са подобни на тези в Западна Европа. Не липсват и заведения с фиксирани менюта от по 10 евро, с които можете да се нахраните обилно.

Всички таксита в Стокхолм изглеждат по един и същи начин.
Всички таксита в Стокхолм изглеждат по един и същи начин.
Градът смайва с концентрацията на хубави момичета.
Градът смайва с концентрацията на хубави момичета.
Кралският Драматичен театър е сред най-елегантните сгради в центъра.
Кралският Драматичен театър е сред най-елегантните сгради в центъра.
В деветмилионна Швеция има 6 млн. велосипеда.
В деветмилионна Швеция има 6 млн. велосипеда.
От остров Содермалм се открива зашеметяваща панорама към пристанището и града.
От остров Содермалм се открива зашеметяваща панорама към пристанището и града.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X