Напишете дума/думи за търсене

Защо децата проявяват токсично поведение?

Проучване от 2019 г. установи, че токсичните деца, които се отдават на рисково поведение, често го правят в резултат на връзката с родителите си. Те започват да проявяват поведение като пряк резултат от родителството. Най-често тези деца са глезени от мама и тате.
Те нямат самоограничения, а родителите са безпомощни и не могат да контролират детето си.
Друга причина би могла да бъде прекалената строгост на родителите. Кои са останалите възможности?

1. Стил на родителство
Вашият родителски стил има много общо с начина, по който детето ви развива своите нагласи, убеждения и личност. Вашите лични характеристики, вашият избор и вашите решения за вашето дете може да са създали трудности за него, без да сте го целели.
Затова гневът към вас може да се дължи на предишни физически или емоционални наранявания.

2. Психично здраве
Децата, които са диагностицирани с психични заболявания, могат да станат токсични. Това е така, тъй като определени психични проблеми засягат начина, по който мислим, общуваме и възприемаме другите. В тази ситуация родителите обикновено се сблъскват с изключителен стрес за осигуряване на благосъстоянието на детето си.

3. Злоупотреба със субстанции
Ако вие или вашето дете се отдадете на злоупотреба с вещества от каквато и да е форма, това може да има дълбоко и трайно въздействие върху отношенията ви. Веществата могат да увеличат емоциите ни, да влошат комуникативните ни способности и да преекспонират склонността ни да обвиняваме другите.

4. Външни влияния
Възможно е поведението на детето да бъде повлияно от друг човек в живота му - приятел, съученик или дори близък член на семейството. Възможно е тези външни герои да са повлияли на детето да ви види в негативна светлина.

5. История на злоупотреба
Ако вие или вашият съпруг сте разговаряли помежду си по обиден начин, възможно е детето ви да е взело тези черти на поведение от него. Проучване от 2017 г. установи, че децата, които са били подложени на насилие, са по-склонни да повторят това поведение с другите в живота си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X