Напишете дума/думи за търсене

Защо не бива да пазаруваме с приятелки

Какво ли не съм чувала, чела (че и виждала) относно женското приятелство. Според голяма част от познатите ми мъже – иначе интелигентни, образовани и в никакъв случай не сексисти – „такова животно просто няма”. Достатъчно ми е само да зърна с половин око пренебрежителните усмивчици, съпроводени с фразата „женска им работа”, за да се вбеся до краен предел. И да почна да им изнасям феминистки лекции.

Лично аз не деля приятелите си на мъже и жени – имам и от двата пола, с някои от които сме заедно почти от началото на съзнателния ни живот, а с други просто сме се харесали онзи ден. Нещо повече, дори не деля хората на мъже и жени: всеки има своите индивидуални, човешки качества, заради които се радвам, че под една или друга форма е станал част от живота ми.

Обаче не мога да отрека, че нищо не може да се сравни с отдъхването „по женски”. Не че имам тайни от мъжете или се притеснявам да кажа или направя нещо в тяхно присъствие. Напротив, даже понякога давам мило и драго да ударя няколко бири в мъжка компания, без изобщо да ми пука как ми е прическата и с какъв маникюр съм. Когато си сред приятели мъже (много е важно да не те ухажват) светът изглежда по по-различен начин: някак си по-прост (в добрия смисъл), без розови финтифлюшки и излишни движения.

Но точно защото сме жени и няма как да избягаме от фльонгите и сложнотиите, имаме почти физическа нужда да се събираме „по женски”. Психолозите обясняват, че периодичните сбирки с приятелки правят жените по-уверени и им дават усещане за сигурност.

За тези, които са избрали да се посветят единствено на семейството си, срещите с приятелки поне веднъж седмично са строго необходимо условие за психично здраве.

Без значение дали ще е на кафе, чаша вино, в домашна обстановка или в козметичен център, разговорите на женски теми, споделянето на интимни подробности, съветването, дори клюките се отразяват благотворно на настроението и самочувствието. Психолозите обаче отправят едно предупреждение: единствената дейност, която е високо вероятно да ви направи нещастни, ако я практикувате със себеподобни, е пазаруването.

Шопингът в женска компания категорично трябва да се избягва!

Според едно изследване на британски психотерапевти по време на пазаруване 4 от всеки 10 жени безогледно използват приятелката си, за да повишат самооценката си за нейна сметка. Което означава, че са готови да я убедят да си купи дреха, която не й отива, „случайно” да я залеят с напитката си или да не й кажат, че изглежда нелепо. Просто за да се позабавляват за нейна сметка. Експерти по психология са убедени, че жените са по-конкурентно настроената част от човечеството. Според тях, това е оправдано, тъй като именно те не бива да изпускат изгодните шансове за продължение на рода.

Според резултатите от изследване на британски психолози, 2/3 от жените биха излъгали приятелката си, че дадена дреха й стои добре. Останалите пък признават, че действат по обратния механизъм – лъжат, че тоалетът не й отива, за да не изглежда приятелката им по-добре от самите тях. Реално всичко това се случва на подсъзнателно ниво и жените трябва да се замислят над ситуацията, за да установят, че се държат некоректно към приятелките си по време на пазаруване. Затова може би е най-добре да не си съсипвате приятелството със съвместен шопинг. Заменете го със спа. Или просто със споделена бутилка вино.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X