Напишете дума/думи за търсене

3-те вида на интуитивното мислене

По дефиниция интуицията е способността за придобиване на знания без нужда от съзнателна логика и разсъждение. Самата липса на мотиви в правилната му функционалност прави целия процес многопластов и дълбок.

Загадка за науката и обществото, интуицията е също толкова завладяваща, колкото и сложна. Наред с цялата рационална и логична еволюция, през която е преминал човешкият мозък, живее малка част от нас, която е необяснима. Това мистериозно прозрение се нарича интуитивно мислене.
То присъства в нашите мисли и разсъждения, заедно с цялата логика и рационалност. Влияе върху вземането на решения, в смисъл че понякога дори противоречи на нашата аналитичност.

И за наше учудване по-често интуитивното ни мислене дава резултати. Начинът, по който осмисля нашата реалност, някъде между емоциите и рационалността, е това, което го прави такава загадка.

Какво е интуиция?
Интуитивното мислене и вземането на решения се основават на нашия предишен опит.

Изследване на Университета на Южен Уелс (Lufityanto, Donkin & Pearson, 2016) потвърди, че интуицията значително облагодетелства вземането на решения, като същевременно добавя, че несъзнаваната информация може да увеличи точността, бързината и увереността на решението.

Науката зад интуитивното мислене
Има ли обяснение и определение за нещо толкова мистериозно като интуитивното ?
Лабораторията за еволюция и поведение на мозъка, част от Националния институт по психично здраве в Съединените американски щати, пое този въпрос под ръководството на Пол МакЛин.

Според проучването интуитивното мислене произхожда от неокортекса. Това е специална част от мозъка, в която има елементи както от дясното, така и от лявото полукълбо на големия мозък. Интуитивното мислене се случва близо до епифизата. С други думи, то се подрежда в средата на челото, между веждите. Въпреки че все още не са сигурни как точно работи, учените смятат, че има нещо общо с незабавното обработване на знания, опит и знаци около нас. Крайният резултат от тази обработка е правилно тълкуване на реалността, тоест интуицията играе своята роля. Казано по-лаишки, усещаме го в „червата“ си.

3-те вида интуитивно мислене

Емоционално интуитивно мислене
Емоционалната интуиция е свързана със способността незабавно да улавя личностните черти или емоционалните състояния на други хора . Това е подсъзнателен начин на разчитане на отсрещния.

Ментално интуитивно мислене
Психичната интуиция е свързана с намирането на незабавен отговор на проблем, без да го анализирате или да му давате някакви рационални разсъждения. Това е много често срещано при хора с работни места, които изискват бързи решения, като пожарникари, където незабавното решение може да влоши или подобри дадена ситуация.

Духовно интуитивно мислене
Духовната интуиция е свързана със състояния на „просветление“, „откровения“. Те са по-скоро опит, отколкото факт. Тя хвърля светлина върху връзката с по-висше съзнание и сила, която има свои собствени обяснения и набор от възприятия. Проницателен пример за това могат да бъдат аспектите на будизма и как той канализира това мислене в организма на религията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X