Напишете дума/думи за търсене

Какво става с нас, когато не потискаме плача

Хората често потискат сълзите си, защото виждат в тях признак на слабост, но науката казва, че няма нужда да го правим. Има редица ползи от това да плачем, когато ни се плаче. Психолозите потвърждават - не е добре да спираме сълзите, които напират.

1. Плачът има успокояващ ефект

Проучване от 2014 г. установи, че плачът може да има пряк успокояващ ефект върху хората. Проучването обяснява как той активира парасимпатиковата нервна система (ПНС), което помага на хората да се отпуснат.

2. Получаваме подкрепа от другите

Освен че помага на хората да се самоуспокоят, плачът може да съдейства на хората да получат подкрепа от околните. Той е пряк изразител на техните емоции и затова понякога близкият ни човек разбира, че нещо ни мъчи, чак когато се разплачем.

3. Признаваме си проблема

Когато признаем проблема, ние може да намерим начин да го решим. Много често се опитваме да потискаме признанието за даден проблем именно защото то ще изисква от нас решение, промяна на поведението или друго усилие. Така че, когато, както казваме, че ни идва в повече и се разплачем, това е хубаво. Най-после сме признали, че имаме проблем и може да се заемем с него веднага, когато изтрием сълзите от лицето си.

4. Помага за облекчаване на болката

Изследванията са установили, че освен самоуспокояващо действие, проливането на сълзи освобождава окситоцин и ендорфини от организма. Те от своя страна карат хората да се чувстват добре и могат също така да облекчат както физическата, така и емоционалната болка.

5. Подобрява настроението

Плачът може да помогне за повдигане на настроението на хората и да ги накара да се почувстват по-добре. Освен за облекчаване на болката, окситоцинът и ендорфините дават ефект и да си върнем чувството за лекота и спокойствие.

6. Освобождава токсините и облекчава стреса

Когато хората плачат в отговор на стрес, сълзите им съдържат редица хормони на стреса, които по този начин те вадят вън от себе си. Изследователите вярват, че плачът може да намали нивата на тези хормони в организма, което от своя страна би могло да намали стреса генерално.

7. Помага за съня

Малко проучване през 2015 г. установи, че плачът помага на бебетата да спят по-добре. Дали плачът има същия подобряващ съня ефект и върху възрастните, тепърва ще се изследва, но сигурно ви се е случвало да ви се доспи след един обилен плач, нали?

8. Бори се с бактериите

Плачът помага да се убият бактериите и да се поддържат очите чисти, тъй като сълзите съдържат течност, наречена лизозим, която действа като антибактериален агент.
Проучване от 2011 г. установи, че лизозимът има толкова мощни антимикробни свойства, че дори може да помогне за намаляване на рисковете, причинени от агенти за биологичен терор, като антракс.

9. Подобрява зрението

Базалните сълзи, които се отделят всеки път, когато човек премигне, помагат да се поддържат очите влажни и да се предотврати изсъхването на лигавиците. Когато мембраните изсъхнат, зрението може да стане замъглено.

3 неочаквани признака, че сте много силна жена

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X