Напишете дума/думи за търсене

Страховете, които пречат на щастливия брак

 Често няма видима причина за раздялата на двама души, които са имали повече или по-малко продължителна и, поне в очите на околните, хармонична връзка. Оказва се, че разрушителна роля са изиграли подсъзнателните им страхове. Единият, а понякога и двамата, се боят от семейно съжителство и семейни отношения, водени от вътрешни убеждения и психологически стереотипи.

Психолозите наричат тези убеждения ограничаващи. Например много жени смятат, че мъжът трябва винаги да е грижлив и внимателен към тях. Те по никакъв начин не допускат, че е възможно той просто да забрави нещо, което е важно за тях, или че може да не им помогне в трудна ситуация. Ограничаващо е също убеждението, че в семейството скандалите са недопустими и че скандалът е първа стъпка към развод. Но все някога се случва хората да се скарат. И какво следва, ако не признавате друг вариант за развитие на отношенията ви? Следва раздялата, от която подсъзнателно толкова се страхувате.

Виновници за формирането на ограничаващите убеждения са натрупаният собствен житейски опит и отрицателният модел на родителското семейство. Понякога дори не помним неприятните сцени, на които сме станали свидетели. Те са дълбоко скрити в подсъзнанието ни и нашепват: "Ами ако и в твоето семейство се случи същото, както в семейството на майка ти и баща ти, или пък на онези съседи, които вечно се караха?".

Психолозите обясняват, че подсъзнанието се обляга на житейския опит, на реално преживените от вас неща и ги допълва с онова, което сте чули или чели. Ако в паметта ви няма натрупани достатъчно положителни примери, които да оборят отрицателните, няма как да повярвате, че семейството ви ще преодолее неминуемите изпитания. Затова се боите от неизвестността, която крие бъдещето, а това вгорчава съжителството.

Как да сложите край на страховете си?

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X