Напишете дума/думи за търсене

Страховете, които пречат на щастливия брак

Дайте си сметка дали наистина се боите, че семейните отношения винаги свършват зле. Припомнете си браковете на хора, които познавате, и опишете какво мислите за тях. Опитайте да анализирате какво чувствате, когато видите семейна двойка - на улицата, в работата, по телезивията. Запишете си изводите. След известно време прегледайте бележките си. Те ще ви помогнат да разберете какво е в действителност отношението ви към брака. Ако установите, че преобладават неприятните емоции, значи имате ограничаващи убеждения, които трябва да поправите.

Опитайте се да ги замените с позитивни. Например убеждението, че в семейството не бива да има скандали, превърнете в следното: "Понякога в семейството има караници. Това е неприятно, но не крие опасности за връзката. Карат се онези, които се обичат, а след скандала винаги настъпва примирение." Колкото по-малко страхове имате за вашето общо бъдеще, толкова по-големи са шансовете ви да постигнете хармоничен семеен живот.

Има още един страх, на който си струва да обърнете внимание, защото е типичен за съвременния човек и се отразява върху семейните му отношения. Това е страхът да не пропуснеш нещо важно в живота. Предишните поколения не са се сблъсквали с този проблем. Роденият примерно преди сто години син на фермер едва ли е имал голям избор на житейски възможности и вероятно без съжаление е станал фермер също като баща си. Днес постоянно ни преследва страхът да не пропуснем някоя добра възможност. Затова много мъже и жени трудно намират баланса между личния живот и кариерата. Непрестанно имат чувството, че няма да са щастливи, която и от алтернативите да изберат. Ако се посветят главно на професионално развитие, семейството ще остане на втори план и ще страдат всички. Ако пожертват добра кариерна перспектива, за да имат повече време за семейството си, може да съжаляват за пропуснатите материални успехи и професионално удовлетворение.

Затова психолозите смятат, че в съвременния свят е по-важно от всякога да сме наясно с прироритетите си и кое все пак е на първо място за нас - любовта, децата и семейството, или кариерата и материалните придобивки. Иначе няма да сме в състояние да се отървем от страховете си и да сме щастливи.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X