Напишете дума/думи за търсене

Кариера или семейство? Изборът е излишен

Наричат 21 век ерата на жените – заради тихата революция на миналия век, когато те се пребориха първо да гласуват, а после да излязат от пределите на дома и да се разпореждат пълноправно със собствения си живот. Днес никой не ни спира да упражняваме мъжки професии, да се държим като мъже и дори да ги сваляме. И пак сме недоволни. Много от нас прекарват половината си живот в размисли кое да изберат: щастието в личния живот и в професията, а другата половина – в съжаления по това, което не са предпочели. Този текст не е за избора между семейство и кариера по принуда. А за рамките, в които сами се затваряме.

Добрата новина е, че всъщност няма нужда да се мъчим с безсмислени избори, тъй като с малко емоционална грамотност можем да имаме и двете. Лошата е, че стереотипите в женските ни главици са толкова закоравели, че няма сила на света, която да може да ги разбие – освен самите нас. Кои са митовете, които ни пречат да изберем да имам всичко – и вкъщи, и на работното място?

Жените не са толкова умни

Двата пола наистина се различават по устройството на мозъка си, затова обработват получената информация по различен начин. На женския ум е присъщо индуктивното мислене: от частното към общото, от детайлите към цялостната картина. При мъжете е обратното – от общото към частното, те мислят по абстрактно и символично, а жените – конкретно и в образи. Жените имат по-силно развит емоционален и вербален интелект, по-добре решават тестове за бързо възприемане на знакова информация и изображения. Те възприемат кариерата като възможност са лично развитие и израстване, докато мъжете разбират под кариера престижна и перспективна длъжност.

Бизнесът не е за жени

Това може и някога да е било вярно – по времето на „дивия капитализъм”, когато не са били актуални никакви морални правила. Защото жените в бизнеса държат на етичните, честни и равноправни отношения. Социалната отговорност при тях е много по-висока. Когато заемат лидерска позиция, те си служат с ефективни, а не с репресивни методи за оказване на влияние. Обикновено те не се приспособяват към мъжкия тип управление, а използват хуманен стил на мениджмънт, включващ симпатия и любов. Те са по-открити и гъвкави спрямо подчинените и партньорите си.

Кариеристките не са женствени

Според най-широко разпространения стереотип, ако се отдаде на професията, жената губи своята женственост – от работа няма време за външния си вид, не отделя внимание на близките си, накратко, става студена, пресметлива (и некрасива) кучка. Според психолозите това е тотално невярно. Жените, които осъзнават успехите си, стават по-самоуверени и благосклонни към околните. Високият им социален статут изисква да се поддържат, а липсата на достатъчно свободно време ги прави още по-нежни, грижовни и всеотдайни към любимите им хора.

Жените не искат да правят кариера

Самите жени често живеят в заблуда относно професионалните си умения и това ги кара да изберат домакинстването – за да се предпазят от грешки и стрес. Обикновено те обясняват деловите си успехи със случайност, късмет, помощ или други външни фактори. Освен това все още е популярен митът, че кариерата е „мъжка работа”, а жената трябва на първо място да се погрижи за дома и децата. Няма нищо по-здраво заключено от доброволно поставените окови.

Важно

Според психолозите, когато изберат и кариера, и личен живот, жените се чувстват по-пълноценни и щастливи, въпреки по-голямото натоварване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X