Напишете дума/думи за търсене

Как танците подобряват качеството на живот

Танцуването носи много ползи - както физически, така и емоционални. На тях да се наслаждават на хора от всички възрасти и полове и всеки вид танц е полезен.

1. Намаляват стреса и тревожността
Проучване, публикувано в Frontiers in Psychology през 2019 г., установи, че танците могат да намалят или контролират нивата на стрес, тревожност и депресия.
Танцуването в много отношения е подобна дейност на спортуването, но с малко по-ниска интензивност.

2. Укрепват самочувствието 
Друг психологически аспект, в който танците подобряват качеството на живот, е чрез концепцията за себе си. Статия, публикувана в Frontiers in Psychology през 2018 г., разкрива редица ползи от танците за деца, юноши и възрастни.
При деца и тийнейджъри помагат да се създаде по-добра представа за тялото, както и самочувствие и себеизразяване.

При възрастните може да подобри себеизразяването, самоефективността, самосъзнанието, осъзнаването на тялото, саморазвитието и самочувствието.

3. Подобряват вашите когнитивни умения
Когнитивната гъвкавост е способността на мозъка да адаптира нашето поведение и мислене към променящите се ситуации, идеи и гледни точки. Според изследователите танцът има положително въздействие върху когнитивната пластичност.

4. Може да помогнат при хронични заболявания
Проучване, публикувано в Heliyon през 2019 г., установява, че танците се препоръчват за хора с хронични заболявания. Особено за тези с болест на Паркинсон, фибромиалгия, множествена склероза, ревматоиден артрит, затлъстяване и болест на Алцхаймер.

Физическата активност се препоръчва за всички тези състояния и може да донесе както физически, така и емоционални ползи.


5. Разширяват социалния кръг
Друг начин, по който танците могат да подобрят качеството на живот, е чрез разширяване на социалния ви кръг. Това казва изследване, публикувано през 2020 г. в The International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-Being.
Въпреки че може да танцувате сами, много хора избират да го правят с друг човек или в група. Това води до разширяване на социалния кръг, което им помага да се срещат и споделят с различни хора.

6. Подобряват стойката и баланса
На теория това може да намали риска от падане и да подобри координацията и мобилността.

Тези, които страдат от нарушения на вестибуларния баланс, проблеми с двигателното развитие, болки в гърба поради лоша стойка и т.н., всички могат да се възползват от танца. Това е много гъвкава практика, която лесно се адаптира за всички възрасти и пол.

7. Облекчават умората
Танците подобряват качеството на живот, като ни помагат да си починем и да преодолеем сърдечносъдовата, централната нервна система, мускулно-скелетната и психологическата умора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X