Напишете дума/думи за търсене

Съдова деменция - характеристики и лечение

Съдовата деменция причинява необратими неврологични дефицити по много подобен начин на болестта на Алцхаймер. Въпреки че се дължи на различни промени в притока на кръв към мозъка, човекът страда от същите ефекти: проблеми с паметта, говора, мобилността...

Съдовата деменция, след болестта на Алцхаймер, е най-често срещаното невродегенеративно състояние след 70-годишна възраст. Произходът на това състояние се крие в проблеми с кръвния поток, които затрудняват кръвта да достигне до мозъка.

За съжаление, съдовата деменция не е обратимо състояние. Няма лечение, което да спре или ефективно да се справи с тази сурова реалност, в която живеят стотици хора и техните семейства. Въпреки това може да се забавят нейните ефекти.

За разлика от болестта на Алцхаймер, този тип деменция има определени защитни или успокояващи фактори, в зависимост от контекста, който всички ние може до известна степен да контролираме.
Това не означава, че може да я избегнем на 100 процента, но означава, че може да намалим вероятността от възникването й или да забавим началото й. Може да свържем съдовата деменция с такива добре познати фактори като високо кръвно налягане, холестерол и триглицериди, диабет, наднормено тегло, нездравословен начин на живот и т.н.
Следователно подобряването на вашето съдово здраве е от съществено значение.

Съдовата деменция е резултат от повтаряща се поредица от малки инсулти с течение на времето, които в крайна сметка водят до когнитивни, мобилни и комуникационни проблеми.

Кои са характеристиките, които определят това заболяване, което представлява около 20 процента от всички диагнози на деменция?

Какво представлява съдова деменция?
Съдовата деменция е невродегенеративно заболяване, което причинява когнитивно увреждане. Произходът се крие в различни съдови лезии и изменения, като най-честите са следните:

• Стесняване на кръвоносните съдове в мозъка, в резултат на атеросклероза.
• Множество лакунарни инсулти, които обикновено се срещат както в сивото, така и в бялото вещество.
• Церебрален инсулт в ключови области на мозъка, като ъгловата извивка или таламус.
• Подкорова артериосклеротична енцефалопатия.
• Тромбоза и емболия.

Проучване, проведено от д-р Константино Ладекола и публикувано в списание Neuron , посочва следното:

Съдовата деменция води началото си от промяна в кръвоносните съдове. Това обаче не е единственият проблем, когато става въпрос за изпращане на кислород и хранителни вещества в мозъка. Съществуват и промените, претърпени от неврони и глиални клетки, където се променя вътрешната хомеостаза, както и комуникацията между тях.

Защо се появява това невродегенеративно състояние?
Съдовата деменция е свързана с определени рискови фактори. Експертите посочват, че средно това заболяване обикновено започва да се проявява постепенно около 60-годишна възраст. Симптомите обаче стават по-очевидни от 70-годишна възраст нататък. Трябва да отбележим, че появата й е по-често при мъжете.


Това са тригерите, които обикновено стоят зад съдовата деменция:
• Пушене
• Високо кръвно налягане
• Висок холестерол
• Диабет
• Затлъстяване
• Заседнал начин на живот
• Сърдечни проблеми
• След инсулт
• Съдовата деменция също често има връзки със самото стареене на мозъка

Симптомите на съдова деменция

Те са бавни и прогресиращи. Често ги тълкуваме като просто отсъствие или разстройство на настроението.

Най-очевидните симптоми обикновено са следните:

• Проблеми с движението. Най-очевидните характеристики на съдовия проблем са в движенията на човека, които са по-сковани, по-бавни и по-дискомфортни.
• Проблеми в мисленето. Има пропуски в паметта и дефицити в разбирането, отразяването, обръщането на внимание, планирането и дори следването на потока от разговор.
• Промени в настроението. Тази характеристика също е много очевидна. Човекът страда от промени в настроението, апатичен е, немотивиран, ядосан и понякога може дори да проявява известна агресивност. Всичко това често може да се обърка с депресия, когато всъщност има необратима основна причина.
• Заблуди и халюцинации.

Симптомите, свързани със съдова деменция, могат да варират в зависимост от местоположението на инсултите или съдовите промени. Отначало може да се наблюдава някаква несръчност или дори невъзможност за комуникация. Тези реалности могат да се появят внезапно или бавно.

Какви лечения се предлагат за хора със съдова деменция?
Щетите, причинени от съдова деменция, не могат да бъдат обърнати, но могат да бъдат забавени. Оттук и значението на ранното откриване, оценка и последващи тестове за образна диагностика (CT сканиране, ЯМР). След като мозъчното увреждане бъде оценено, факторите, отключили състоянието, ще бъдат лекувани.

Лекарите ще адаптират лечението към индивидуалната ситуация на всеки пациент и към кой етап от заболяването се намира.

• Като цяло се прилагат редица лекарства за лечение на симптоматиката и за забавяне на развитието на болестта.
• Също така е от полза за човека да следва неврорехабилитационна програма, при която експертите ще тренират паметта, разбирането и вниманието.
• Мултидисциплинарните програми винаги са най-подходящи. По този начин човек може да разчита на психологическа помощ, физиотерапия, логопедия и дори трудова терапия.

Подкрепата за семейството е друг елемент, който трябва да вземем предвид при всички случаи.

Имате деменция или нормални проблеми с паметта?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X