Напишете дума/думи за търсене

Ползи за здравето от плетенето

Студеното време е идеално за плетене.

Това е дейност, която може да практикувате удобно на любимия си диван. Може също така да плетете в мотрисата на метрото, докато чакате на автобусната спирка, слушате радио в кухнята...
Може да сформирате група за плетене с приятелите си. Ще бъде интимна вечер и ще засили чувството за принадлежност едни към други.

Плетенето е полезна дейност както за нашето физическо, така и за психическо здраве, тъй като помага да се забави сърдечната честота, мускулното напрежение и кръвното налягане. Тази дейност ни принуждава да мислим непрекъснато; като се започне от вида вълна, която ще използваме, до работата, която ще вършим, до иглите, от които ще се нуждаем.

Плетивата стават съюзници на нашето здраве. Тъй като те стимулират невронните връзки и ги поддържат активни с напредването на възрастта, плетенето може да помогне да се забави появата на когнитивни проблеми като деменция.
Актът на плетене е сложен неврологичен процес; това не е просто повторение на движенията на ръцете. Когато плетем, двигателната, сетивната, зрителната, слухова и езикова области на мозъка се активират.
По време на тази практика ръцете са непрекъснато в движение, усещаме текстурата на кълбото прежда, наслаждаваме се на използваните цветове.
Освен това привеждаме в действие частта от мозъка, отговорна за планирането и представянето.

Ако все още не сте решили и се нуждаете от повече информация, преди да вземете чиле от вълна и игли за плетене, обърнете внимание на тези ползи.

1. Чрез повтарящи се действия отново и отново постигаме това, което се нарича „реакция на релаксация“. Повтаряйки едни и същи неща отново и отново, в нашите тела се появява релаксиращ ефект, подобен на този, който се постига чрез йога.

2. Плетенето може да бъде бягството, от което се нуждаем всеки ден, за да станем спокойни, което го прави чудесен съюзник, за да се измъкнем от ежедневните проблеми. Когато се занимаваме с този тип дейност, оставяме зад гърба си нашите проблеми. Това е дейност, която стимулира мозъка, помага ни да се отпуснем и да намалим стреса.

3. Плетенето може да повиши настроението ни и да ни донесе радост. то може да доведе до намаляване на хормоните на стреса и увеличаване на причиняващите щастие невротрансмитери, като серотонин.

4. Плетенето засилва способността ни да се концентрираме, което може да служи като истинска терапия за страдащите от разстройство с дефицит на вниманието.

5. Плетенето ни помага да се чувстваме добре със себе си и да изградим самочувствие, защото създаваме дреха със собствените си ръце. Укрепва увереността ни и ни помага да развиваме търпение.

6. Учи ни да се стремим да постигаме целите си и да не се обезсърчаваме, ако не успеем от първия опит.

7. Плетенето насърчава комуникацията между поколенията, тъй като нашите баби и майки често са експертите в този занаят и са тези, които знаят триковете. Слушането на техните съвети е от съществено значение за усъвършенстване и учене.

Така че готови ли сте да плетете?

4 научно доказани бабини рецепти за здраве

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X