Напишете дума/думи за търсене

Имате деменция или нормални проблеми с паметта

Всеки ден губите по нещо, все не може да намерите ключовете на колата си, да не говорим как забравяте имена. Снощи сте гледили филм, но вече не помните името му. Влизате в кухнята, но... за какво?

Това нормална забрава ли е или признак за нещо по-сериозно като появата на деменция? Когато ударим 50, този въпрос вече не е толкова забавен като преди.

Отпуснете се, казват експерти. Пропуските в паметта може да бъдат смущаващи, но обикновено не са толкова фатални.

По-малко от 10% от хората с Алцхаймер са развили заболяването преди 65 години. Асоциацията на Алцхаймер в САЩ изчислява, че в момента около 200 000 души от 5,7 милиона с болестта на Алцхаймер имат ранна форма на заболяването - това е по-малко от 5%. И макар рискът да се удвоява на всеки пет години след 65, проучванията показват, че процентът на деменцията действително е намалял през последното десетилетие.

Въпреки това, което може би сте чували, деменцията не е неизбежна част от стареенето. И има стъпки, които може да предприемете, за да намалите риска от развитие на болестта.

Най-често срещаният страх
Основната разлика между загубата на памет, свързана с възрастта, и деменцията, е, че първата не се деактивира.

Много типично е с възрастта да започнете да имате проблеми със запомнянето на дадено име. Това не е признак на предстояща деменция.

С напредването на възрастта вашите преживявания и знания поддържат мозъка ви да работи, да се развива и учи. Различните части на мозъка изпълняват различни сложни функции като концентрация, език, двигателни умения, социално познание и други.

Възможно е паметта ви да е не е толкова остра по ред причини, включително депресия, тревожност или други проблеми с психичното здраве. Ефектите на някои лекарства също може да попречат на паметта, както и алкохолът и други вещества. В допълнение, няколко научни изследвания свързват сънната апнея с леко когнитивно увреждане.

Тези проблеми са лечими. Симптомите обикновено се подобряват след решаването на основния проблем.

Разпознаване на истинските признаци на деменция

По време на 50-те и 60-те години може да имате проблеми с припомнянето на информация, но вие запазвате способността си да мислите. Интелигентността ви остава стабилна, както и способността за заучаване на нови неща.

Някои жени в началото на 50-те си години изпитват т. нар. „мозък в менопауза“, белязан от забравяне и разсеяност. Това е напълно нормално и изчезва, когато хормоните се успокоят. Ако се притеснявате от загуба на памет или други когнитивни промени с течение на времето, посетете лекар и се съветвайте с него. Специалистите използват скала на риска за когнитивно увреждане въз основа на критерии като образование, брой лекарства, фамилна анамнеза, заплахи за здравето като сърдечни заболявания или диабет, депресия и други фактори. Ако има леко увреждане, бързото лечение с лекарства може да забави прогресията и да удължи физическото здраве.

Какво можете да направите, за да намалите риска
Има много неща, които може да предприемете, за да намалите риска от деменция по-късно в живота си. Важно е да останете физически активни, да правите упражнения и да се наслаждавате на социалния си живот, така че да се поддържате ангажирани в света и да използвате мозъка си непрестанно.

Ето стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на паметта си още отсега:

Социализирайте се и участвайте в обществени дейности.Упражнения всеки ден. Бързото ходене помага да се поддържа мозъчната функция.Продължавайте да правите списъци с хранителни стоки на хартия или на вашия смартфон.Създайте рутина. Слагайте ключовете, очилата, портфейла или портмонето си на едно и също място всеки път, когато се приберете вкъщи.Избягвайте разсейванията. Ако ви е трудно да се концентрирате, изключете радиото по време на шофиране, съсредоточете се върху една задача. Приемайте всякакви лекарства по едно и също време всеки ден.Имайте специално място за записване на дати за плащане – например в стенен календар или във вашия телефон.Поддържайте добро зрение и слух, за да си осигурите пълноценно участие в живота.Решавайте кръстословици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X