Напишете дума/думи за търсене

6 основни витамини и минерали за здрав мозък

Мозъкът е най-сложната система на човешкото тяло и задължително трябва да получава необходимите микроелементи за правилното му функциониране. Небалансираната диета допринася за риска от психически и физически разстройства, ранното начало на сенилни промени и други разстройства. Има полезни вещества, които поддържат здравето и работата на този орган.

Липсата на тези шест микроелемента води до прогресивни нарушения в мозъчната дейност. С увеличаване на обема на хранителни вещества в диетата, които поддържат мозъка, се забелязва значително увеличение на показателите за интелектуална активност като паметта и ерудицията.

1. Витамин С

Най-голямото количество аскорбинова киселина се намира в хипофизата – жлеза в мозъка, съдържанието му е 400 mg/kg. Този мощен антиоксидант е важен компонент за производството на невромедиатора допамин - хормона на радостта. Освен това предпазва мозъчните клетки от разрушаване в процесите на окислителни реакции.

Човешкото тяло не е в състояние да възпроизвежда витамин С, затова трябва постоянно да се набавя чрез храната. Дневната доза, необходима на организма, е приблизително 90 mg. Този микроелемент се намира в големи количества в тъмнозелените зеленчуци и цитрусовите плодове.

2. Цинк

Значително количество цинк е открито в определени групи от определени влакна на нервната тъкан, които са разположени в предната част на мозъка. Учените все още изучават значението на цинка за регулирането на нормалната мозъчна дейност, но са категорични, че недостатъчното количество на този елемент провокира риска от много неврологични и психоемоционални разстройства.

При хора с диагностицирана деменция и паркинсон изследванията показват нарушения на хомеостазата на цинка. Богати източници на естествен цинк са тиквените семки, говеждото месо и скаридите.

3. Калций

В човешкото тяло калцият е един от най-важните елементи. Той играе видна роля в механизмите за предаване на нервните импулси. Недостатъкът е рядък, тъй като големите му резерви се намират в костната тъкан, но небалансираната диета и приемът на определени лекарства може да намали количеството в организма. Това значително ще влоши здравословното функциониране на мозъка.

4. Витамин В1 - тиамин

Този микроелемент е особено необходим за нормална мозъчна дейност. В мозъка тиаминът се намира в значителни количества в нервните влакна и е необходим за добрата нервна проводимост. Липсата на витамин В1 води до значително увреждане на паметта, което се наблюдава при хронична злоупотреба с алкохол, при заболяване от СПИН и други патологии.

5. Витамин В9 - фолиева киселина

Този витамин е необходим за синтеза на аминокиселини и производството на нервни влакна. Заболяванията, свързани с неговия дефицит, са по-чести в детството. Проучванията върху животни показват, че използването на фолиева киселина значително подобрява паметта.
Витамин В9 служи като компонент от групи като фолати, които се намират в спанака, някои бобови растения, аспержи. В организма повечето от резервите на В9 са в черния дроб, следователно при нарушенията в този орган е възможна липсата му.

6. Магнезий
Това вещество превръща витамини от група В и много микроелементи в активна форма, тоест огромната част от хранителните вещества започват да действат само когато магнезият се приема с храна. Наличието на магнезий подобрява физическата активност и дългосрочната памет.
Важно е да знаете, че трябва да поддържате правилния баланс на калций и магнезий, за да не провокирате повишена нервна възбудимост. Липсата на някой от тези елементи увеличава вероятността от неврологични заболявания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X