Напишете дума/думи за търсене

Седем ранни сигнала за тумор в мозъка

Ракът е една от най-лошите диагнози, но карциномът на мозъка е една от най-сериозните и най-страшните форми на болестта.

Често той е трудно откриваем, докато не стане прекалено късно. Това може да се дължи на факта, че мозъчните тумори често не проявяват много симптоми, затова е трудно да се определят.

Въпреки това ето някои ранни предупредителни признака за тумор в мозъка.

1. Устойчиви главоболия

Главоболието е един от най-честите признаци за мозъчен тумор. Болката обикновено се описва като най-лоша при събуждане сутрин, постоянна болка през целия ден и може да се влоши след кашляне или тренировка. Голям индикатор е, че тези типове главоболие не реагират на лекарства за болка.

2. Внезапни припадъци

Припадъкът обикновено е един от първите улики за нередност в този орган. Мозъчните тумори може да окажат натиск върху нервните клетки в мозъка, които да повлияят на електрическите сигнали и да предизвикат припадъци.

3. Загуба на краткотрайна памет

Докато загубата на дългосрочната памет може също да е знак за мозъчен тумор, краткотрайната загуба на памет е по-чест признак. Ако не може да си спомните какво сте закусили или телефонния си номер, по-лесно се обърквате и не може да правите много неща едновременно, може би имате здравословен проблем.

4. Промени в настроението

Забелязвате ли нещо странно да се случва с характера ви? Може би някакви промени в настроението – сутринта сте щастливи, а вечерта сте в депресия, или изпадате във внезапни тъги и мигновени радости? Голям, бавно нарастващ тумор в предния лоб може да промени личността и преценката за правилно и грешно до такава степен, че да се объркат с престъпно поведение или психиатрични проблеми.

5. Депресия

1 на всеки 4 пациенти с мозъчен тумор страдат от тежко депресивно разстройство. И не става дума за краткотрайно усещане от няколко дни, а за упорити и продължителни периоди на интензивна тъга, която влияе на ежедневието.

6. Проблеми със слуха

Може да се появят внезапни проблеми със слуха, докато общувате с околните и не успявате да ги чуете, или докато гледате любимия си сериал. Ако изпитвате загуба на слуха в едното ухо или имате постоянно усещане за звънене, известно като шум в ушите, най-добре посетете невролог.

7. Екстремна умора

Не сте просто уморени, ами тотално изтощени. Може да се чувствате физически по-слаби от обикновено и да усещате крайниците си тежки. Ако по средата на деня ви кара на дрямка или напълно загубите способността си да се фокусирате, потърсете медицинска помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X