Напишете дума/думи за търсене

7 малко известни фактора, причиняващи карцином на кожата

Повечето хора обичат да прекарват свободното си време навън. А когато слънцето прави компания на ежедневните разходки, е още по-добре. За съжаление през последните години то става все по-силно за нашата кожа, а прекаленото и незащитено излагане на слънце може да доведе до карцином на кожата.

Какви са другите фактори, които увеличават риска от развитие на рак на кожата.

История на слънчевите изгаряния

Лесно ли изгаряхте като дете? Щетите по кожата от детството може да ви изиграят лоша шега като възрастен. Затова нанасяйте обилно слънцезащитен крем без значение на каква възраст сте. И не забравяйте за шапките и защитни дрехи.

История на това заболяване в семейството

Ако някой от фамилията ви е имал такъв тип карцином, има възможност и вие да не сте съвсем застрахован. Някои типове рак на кожата са наследствени и са предизвикани от генетична мутация.

Светла кожа и лунички

При хората с прекалено бяла кожа има по-висок риск от такава диагноза. Това е заради по-малкото пигмент в кожата, който ни защитава от вредните УВ лъчи. Това не означава, че по-тъмната кожа е имунизирана от този вид карцином, но хората, които имат лунички или са с по-малко количество меланин са по-предразположени.

Рижи хора

Червенокосите хора са доста симпанични, но за тяхно съжаление генетична мутация в ДНК-то им увеличава риска от рак на кожата. Това важи и за хората със светли очи. Затова не пропускайте да се защитите максимално от слънцето.

Живеене на високо надморско ниво

Хората, които живеят в региони с по-голяма надморска височина, са по-близо до слънчевата светлина и затова при тях рискът се увеличава. Това важи и за пилотите на самолети.

Лъчева терапия

Пациенти с псориазис, екзема и акне, лекувани с радиационна терапия, може да са застрашени.

Химикали

Арсенът и катранът са сочени като едни от най-големите причинители на рак на кожата. Някои медикаменти също може да повлияят за това.

В крайна сметка няма значение какъв тип е вашата кожа и дали имате фамилна обремененост, ползвайте слънцезащитен крем, проверявайте се редовно при дерматолог за бенки и стойте на сянка по средата на деня, ако имате твърде чувствителна кожа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X