Напишете дума/думи за търсене

Какво става с тялото, ако не получава достатъчно слънце

Когато излагате кожата си на слънце, тялото ви започва да произвежда витамин D, известен също като слънчев витамин. Той играе много важна роля за правилното функциониране на много органи и тъкани в тялото. Хората, които избягват да бъдат на слънце или не получават достатъчно количество от тях, могат да страдат от различни негативни последици.

Слаби кости

Калцият и витамин D отдавна са признати за важни и необходими хранителни вещества за здравето на костите и минерализирането им.

Калцият се абсорбира в тънките черва с помощта на витамин D. Дефицитът на слънчевия витамин води до намаляване на абсорбцията на калций и в резултат на това отслабва костната структура.

Хората, които не получават достатъчно количество слънчеви лъчи, страдат от болки в костите, мускулна слабост, рахит, остеомалация и остеопороза. Основните източници на витамин D са слънчевата светлина, здравословното хранене и добавките.

Деформации на стъпалата

Тъй като витамин D улеснява абсорбирането на фосфати и калций чрез храносмилането, той може да бъде много полезен при справянето с проблеми, свързани с костите. Липсата на калций в костите води до промени в структурата на костите и може да ги деформира.

Витамин D може да се използва за контролиране или предотвратяване на хронична болка в краката, особено такива, свързани с остеопороза, плантарен фасциит, артрит, възпалени стави и сухожилия.

Колоректален карцином

Ниското излагане на слънце и следователно недостатъчното количество витамин D в клетките може да доведе до развитие на колоректален рак. Нивата на витамин D в организма определят оцеляването и растежа на раковите клетки. Достатъчни нива на този витамин са свързани с по-добра обща преживяемост при пациенти с рак на дебелото черво.

Може да изследвате нивата на витамин D чрез кръвен тест. Оптималното ниво е над 30 нанограма на милилитър.

Депресия

В днешно време хората са склонни да прекарват повече време пред компютъра, вместо да ходят на разходка. Дори когато имаме време за почивка, гледаме телевизионни предавания или играем видеоигри.

Слънцето играе много важна роля за усмивките ни, защото липсата на светлина е истински убиец за настроението. Колкото повече се заключваме в рамките на 4 стени, толкова по-тъжно ставаме.

Кожни проблеми

Тъй като псориазисът подсказва за нередност на имунната система, витамин D може да промени баланса по положителен начин. Излагането на ултравиолетови лъчи може да бъде ефективен начин за лечението на псориазис, акне и други кожни проблеми.

Въпреки това трябва да внимавате и да не се излагате прекалено много на слънце, защото има повишен риск от меланома сред пациентите с псориазис.

Качване на тегло

Мускулната слабост и болките в костите може да доведат до покачване на теглото, затруднявайки активността и изгарянето на калориите.

Ввитамин D и хормонът лептин заедно да контролират килограмите. Лептинът, произвеждан в мастните клетки, изпраща сигнали до мозъка, за да му каже, че стомахът вече е пълен. Витамин D помага на тези сигнали да стигнат до мозъка, а дефицитът на този витамин може да наруши цикъла. В резултат на това не се чувствате достатъчно сити и преяждате.

Увеличете приема на риба (риба меч, риба тон и сьомга), на жълтъци, прясно мляко, пълнозърнест хляб, кисело мляко, портокалов сок и пробиотици.

Когнитивно увреждане

Когнитивната дисфункция и деменцията напоследък са в дългия списък на състоянията, причинени от дефицита на витамин D. Тъй като неговите рецептори са широко разпространени в мозъчната тъкан, ниските нива могат да увеличат риска от познавателен спад сред възрастните хора.

Проучване, проведено през 2015-а сред 60 000 души, твърди, че хората, живеещи в северните ширини, имат значително повишен риск от развитие на деменция в сравнение с тези, живеещи в южните географски ширини.

Важно за дефицита на витамин D

Има три основни източника на витамин D: слънчева UVB експозиция, здравословна диета и добавки. Имайте предвид обаче, че прекомерното излагане на слънцето може да доведе до рак на кожата. В най-горещите часове не се печете, нанасяйте водоустойчив слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок и носете защитно облекло.

Ако изберете добавки, не забравяйте, че дозата зависи от кръвните тестове и предписанията на лекаря. Въпреки че нивото на витамин D от 30 ng / ml обикновено се счита за адекватно, не рискувайте здравето си и се консултирайте със специалист, преди да приемете каквито и да е добавки.

Прекомерно количество витамин D може да се натрупа в клетките и да доведе до негативни последици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X