Напишете дума/думи за търсене

Да се предпазим от слънцето и в града

Ако мислите, че солидната защита от слънчевите лъчи е наложителна само на плажа, дълбоко грешите. „Градският” тен е най-трайният, а слънцето в „асфалтовата джунгла” се отразява в многобройните стъклени повърхности на витрините и прозорците, което го прави рисков фактор за здравето на кожата. Може да изгорите жестоко, дори само от пътуване до прозореца в автобус или кола. Затова да пренебрегвате слънцезащитните средства е, меко казано, неразумно.

Как да избирате
Първото, на което трябва да обърнете внимание, разбира се, е SPF факторът. Най-просто казано, SPF защитава кожата от ултравиолетовите лъчи по два начина – чрез поглъщане на лъчите или чрез създаване на механична бариера. Някои козметични продукти с SPF съчетават двата принципа за максимална защита, като същевременно са обогатени с антиоксиданти, за да противодействат на процесите на стареене. Още един плюс на антиоксидантите е, че възпрепятстват повреждането на ДНК и мутациите на клетките. Нито един крем не може да осигури 100% защита от UV лъчите, поради което антиоксидантите се включват за подкрепа. Ако откриете в състава на козметичното средство кофеин, това означава защита от свободните радикали и подпомагане в съхраняването на колагена. Няма смисъл да се изкушават от допълнително приложение на серуми с антиоксиданти – обикновено формулите им са нестабилни и ефективността им спада под въздействието на слънцето.

Къде може да сгрешите
Обичайно при избор на SPF средство се допуска една основна грешка: често смятаме, че колкото по-висок е факторът, толкова по-мощна е защитата – и ако нанесем кремове с различен фактор, той ще се натрупа и ще си гарантираме мега-защита от вредното действие на слънчевите лъчи. За съжаление не е така. Различните фактори са знак за това колко време може да прекарате на слънце. За да се ориентирате, може да използвате следната формула за изчисляване на защитата: времето, в течение на което можете спокойно да стоите на слънце, умножено по цифрата на фактора, ще ви даде времето, за което може безопасно да стоите на слънце, ако използвате съответното средство с SPF. Ако имате много светла кожа, може да стоите на слънце без SPF защита 2–7 мин, за светла кожа – 7–14 мин, за матова кожа – 14–20 мин, за доста мургава кожа – 20–30 мин. Ако искате да хванете тен, постепенно понижавайте защитния фактор.
Ако на етикета има отметка UVA/UVB, това е най-добрият вариант – кремът предпазва както от късите, така и от средните лъчи. В градски условия нямаме възможност постоянно да нанасяме нов слой крем, затова е добре да използваме по-висок фактор за защита. Добра идея е да изберете декоративна козметика с SPF – между 15 и 30 фактор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X