Напишете дума/думи за търсене

Наистина ли пиянството разкрива истинското ни Аз

Пияните хора правят много причудливи и смешни неща. От кражба на колата на съседа до реване заради глупави неща, поръчка на вещи, които ненавиждат, посещение на места, които в трезво състояние никога не биха пристъпили, готвене на неядливи храни и прочее.

Или като нищо да се окажете с тигър в банята или с шестмесечно бебе в гардероба си, досущ като във филма „Последният ергенски запой”.
И единственият виновник на другата сутрин за това ще вашето буйно алтер его.

Безспорен факт е, че прекомерната консумация на алкохол силно се отразява на мозъка, което се проявява като импулсивно поведение, загуба на памет и забавени рефлекси. В различните култури има различни стереотипи за промяна в личността на пияните хора. Превръщането в изцяло нов човек при алкохолно опиянение е теория, датираща от хилядолетия.

Дали обаче напитката е достатъчно мощна, за да промени толкова драстично характеристиките на един човек? Или е просто извинително твърдение на пияния, че пияното му Аз е далеч от реалната му личност?

Изследователи от университета в Мисури потвърждават, че нашата пияна особа има много общо с нашето типично трезвено Аз.

Проучването е проведено през 2017 г., публикувано в Journal Clinical Psychological Science, включва 156 души, умерено пиещи, на възраст от 21 до 30 години, без сериозни медицински състояния. Целта на изследването било да се установи дали има някаква разлика в поведението на мъж, когато е пиян и трезвен.

За да осигурят автентичността на отговорите, изследователите организирали групови сесии и създали две групи: група на пияни хора и група на трезви хора.

Хората от групата на пияните са били оставени да консумират алкохол (умерено тежка доза) в продължение на 15 минути, последвано от 15 минути време за усвояване, за да се повиши нивото на алкохол в кръвта. Напитките били от водка и спрайт, докато хората от трезвата група консумирали само спрайт (но в същата доза като хората от групата на пияните).

След процеса на приемане на алкохол и абсорбцията му, двете групи били подложени на пет различни дейности като игри, групово взаимодействие и други упражнения. Продължителността на всяка активност била различна и цялата сесия на дейностите била проектирана така, че да предизвика набор от личностни и поведенчески прояви, свързани с всяка от тези пет дейности. Сеансите за проучване и дейности били подкрепени от аудио- и визуални записи.

По-късно изследователите помолили трезвата група да наблюдава и оцени хората от пияната група, използвайки система, която измерва пет фактора на личността - невротизъм, екстровертност, съгласие, интелект и съвестност.

В края на разследването било установено, че хората от групата на пияните вярват, че трезвият им и опиянен личен израз се променя във всички пет основни категории. Отчетени били, че имат по-високи нива на екстровертност и емоционална стабилност и по-ниско ниво на съвестност, приветливост и откритост за преживяване.

В крайна сметка, изследователите установили, че има малко разлики между пияни и трезви личности.
Те открили относителна разлика само в една черта на личността и това е екстровертността, включваща в себе си увереност и пестеливост.

Популярно е схващането, че човек под алкохолно опиянение изпитва дълбока вътрешна промяна. Може би хората, които пият, са програмирани да мислят, че алкохолът ще ги накара да говорят много, да свалят някой и друг пласт от себе си, вярвайки, че пияното им Аз е екстроверт. Накратко - плацебо ефект.
Но истината е, че изследването е категорично – няма разлика между пияната и трезвата ни личност. И в двата случая сме ние.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X