Напишете дума/думи за търсене

8 ползи от редовното четене на книги

Вие маниак на тема книги ли сте или предпочитате да четете туитове и постове в социалните мрежи? Четенето на добрите стари, отпечатани книги може да има някои страхотни предимства.

Миризмата на стари книги може да накара любителя им да се потопи дълбоко в страниците и да остане в историята за дълъг период от време. Четенето може да напълни ума с въображение и да ни отведе в светове, които никога не бихме видяли или преживяли по друг начин.
Това може да ни накара да мислим усърдно и да изпитваме емоции, които никога не сме чувствали досега. Такава е примамливостта към четенето. Но сега и науката откри, че има няколко ползи за физическото и психическото здраве от четенето.

Въпреки че може би предпочитате да четете електронни книги или онлайн, четенето на печатни книги може да ви направи много по-щастливи и по-здрави.

1. Подобрява мозъчната свързаност

Четенето редовно може да помогне за укрепване на ума. Проучване от 2014 г. установи, че то активира мрежа от вериги и изпраща сигнали до мозъка. Тази сложна мрежа става по-добра и по-силна, тъй като уменията ни за четене се подобряват.
Друго проучване от 2013 г., което анализира влиянието на четенето на вълнуващ роман върху нашия мозък, установи, че дейността му става по-активна, когато напрежението се увеличава в историята.

2. Укрепва психичното здраве

Според ново изследване на д-р Робърт Фрейдланд хората, които четат и се занимават с други психично стимулиращи дейности като шах, са 2,5 пъти по-малко предразположени да развият болестта на Алцхаймер. Проучването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, установи, че четенето може да помогне на възрастните хора да предотвратят това заболяване. Джъстин Браун, автор и основател на Ideapod, обяснява: „Проучванията показват, че престоят в психическо състояние, провокирано от четенето, може да забави развитието на (или евентуално дори да предотврати) болестта на Алцхаймер и деменцията.“

Според проучване от 2013 г. на медицински център на Университета Ръш хората, които редовно се занимават с психически дейности като четене, е "по-малко вероятно да развият плаки, лезии и тау-протеинови сплитания, открити в мозъка на хора с деменция".

3. Намалява стреса

Едно от най-завладяващите ползи от четенето е, че помага значително да се намали стреса. Според проучване от 2009 г., проведено от Mindlab International в университета в Съсекс, четенето само 6 минути може да намали нивата на стрес до 68%. Изследванията показват, че безшумното четене за този период от време може да облекчи мускулното напрежение и да намали сърдечната честота.

Водещият изследовател и когнитивен невропсихолог д-р Дейвид Люис обяснява: „Това е повече от просто разсейване, то е активно ангажиране на въображението, тъй като думите на отпечатаната страница стимулират вашата креативност и ви карат да влезете в това, което по същество е променено състояние на съзнанието.“

4. Помага в борбата с депресията

Книготерапията, или библиотерапията, могат да ви дадат възможност да се справите ефективно с тревожността, депресията и мъката. Според проучване от 2017 г. терапията с книги може да бъде полезен вариант за лечение на умерена депресия. Проучването установява, че тя е "ефективна за намаляване на депресивните симптоми на възрастните в дългосрочен период, като осигурява достъпно бързо лечение, което може да намали по-нататъшните лекарства."

5. Удължава живота

Проучване, проведено през 2016 г., показа, че четенето на книги редовно може да ви осигури предимство за оцеляване в сравнение с други хора, които четат друго съдържание или не са свикнали да четат книги ежедневно. Изследователите заявяват, че „четенето на книги допринася за преимуществото на оцеляването, което е значително по-голямо от това, което се наблюдава при четене на вестници или списания.”

6. Спите по-добре

Приятният сън е едно от предимствата на четенето. Четенето преди лягане редовно със сигурност може да ви помогне да спите по-добре, тъй като сигнализира на мозъка ви, че е време да се отпуснете и да спите, според експертите от клиника Майо. Ако искате да направите редовно четенето преди сън, тогава е по-добре да изберете отпечатана книга, а не да четете на екран, тъй като светлината, излъчвана от вашето устройство, може да ви държи будни и да доведе до други нежелани резултати от здравето.

7. Прави ви съпричастни

Четенето на добра история и включването на психически в живота и времената на измислен характер може да ви помогне да се свържете с другите. Докато четете за любимите си герои, изправени пред различни обстоятелства и предизвикателства, способността ви да разбирате околните и да сте съпричастни се увеличава.
Според проучване в Харвард от 2013 г., хората, които редовно четат измислени истории, имат склонност да имат подобрена способност да идентифицират и разбират вярванията и чувствата на другите. Изследователите наричат тази способност„ теория на ума “, набор от умения, необходими за изграждането, навигацията и поддържането на социални взаимоотношения.

8. Повишава щастието

Неотдавнашно проучване с 1500 читатели в Обединеното кралство установи, че над 76% от анкетираните твърдят, че четенето ги кара да се чувстват добре и подобрява живота им. Научният анализ установи също, че хората, които четат книги ежедневно, са по-щастливи и по-доволни от живота.

Освен тези има и други предимства на четенето, които може да пожънете:

- Четенето помага да подобрите общите си знания
- Четенето помага да подобрите речника си
- Четенето подобрява вашите умения за писане
- Четенето повишава вашите умения за творческо мислене
- Четенето увеличава вашия фокус и концентрация
- Четенето подобрява паметта 
- Четенето подобрява вашите способности за аналитично мислене
- Четенето ви помага да станете по-социални и по-добри в разговорите
- Четенето ви забавлява и предотвратява скуката

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X