Напишете дума/думи за търсене

Как да откриваме слепите петна на психиката

Гледаме на света през призмата на собственото ни възприятие, което до голяма степен се дължи на натрупания ни опит. Това преживяване, от своя страна, създава рамка за възприемане на света, чрез която описваме всички ситуации, които срещаме по пътя си.

Представете си четирима души, които се намират в голяма тъмна стая. Всички имат фенерче. Първият свети нагоре, вторият наляво, третият надясно, четвъртият надолу. Всеки описва какво вижда. С една дума, всеки гледа от своята камбанария.

Сложността възниква, когато отричаме всяка част от реалността, с изключение на тази, която сме в състояние да осъзнаем в момента.

Това може да се сравни със сляпо петно в нашето зрително поле: има част от реалността, която другите могат да видят, но ние не, защото е в зоната на мъртвата точка на зрението ни.

Сляпото петно в психиката е рамкирано от нашето възприятие. Това е маниерът ни на мислене, в който се оказваме отново и отново, опитвайки се да разрешим даден проблем.
То е консолидиран опит, вярвания, начини за справяне с емоциите, културата, в която човек е възпитан.
Това са несъзнателни вътрешни правила, които блокират способността ни да бъдем гъвкави и да се държим адекватно в конкретна ситуация.

За да погледнете на проблемно положение по нов начин, трябва да намерите слепите си петна, които трябва да се търсят в опита, възприятието на света, емоциите, вярванията. Когато нещо от това се промени, ще имате възможността да видим онази част от реалността, която по-рано е била недостъпна за вас.

Да речем, че мъж обича да създава проекти. За целта той иска да започне свой собствен бизнес, но по някаква причина не може да направи нито една стъпка в тази посока. Той мисли за това, изготвя и пренаписва планове, изучава конкуренцията, чете мотивиращи книги, но никога не се захваща с материализирането на идеите си. Сякаш все още има някакви препятствия (слепи петна от неговата реалност), които му пречат да реализира целите си, но не може да разбере кои от тях.

Примерни слепи петна

- вече е имал лош опит;
- казали са му, че предприемачите са по-малко защитени от държавата, така че започването на собствен бизнес е рисковано и дори безотговорно, защото „кой ще храни семейството, ако се провалиш?”
- смята, че бизнесът му не може да бъде стабилен, но работата в чужда компания му носи 100% гаранция;
- възпитан е да вярва, че предприемачеството е само за тези, които имат връзки;
- приятели му се смеят и го подиграват за решението му;
- страхува се да не направи грешка, защото ще го е срам от последствията;
- страхува се да не отговори на очакванията на клиентите и че те ще обезценят работата му;
- смята, че все още е твърде млад и няма достатъчно знания;
- вярва, че светът е несправедлив и успехът в бизнеса му зависи повече от късмета, отколкото от неговите усилия;
- убеден е, че хората са предимно агресивни и искат да му навредят.

Откривайки този набор от слепи петна, човек може да разбере истинските причини за това, което му пречи да започне да прави това, което иска. Да ги оцени и да направи свободен избор - да се откаже от желанието си, да предприеме действия или да намери нов начин да го реализира.

За да откриете слепи петна, се нуждаете от друг човек с различно преживяване, възприятие и отношение към живота. В крайна сметка, той може да отразява това, което вие самите не забелязвате.

Виждайки това, което не сте забелязали преди, ще имате възможност да творите неща отново, да взимате нови решения, да правите това, което изисква настоящата ситуация.

Откриването на слепи петна може да се сравни с прозрение, след което всичко е кристално ясно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X