Напишете дума/думи за търсене

За какво ни помага това да си говорим сами на глас

Този говори на себе си, този е луд! Чували сте го, нали? Даже сигурно сте го казвали. От друга страна, по време на извънредното положение, когато носенето на маски беше задължително, много хора се шегуваха, че най-после може да говорят на себе си по улицата, без да ги мислят за откачалки.

Дали има нещо чак толкова нередно и откачено в това да говорим на себе си? Изследванията показват, че приказването със себе си изобщо не е лудост и всъщност е нормално човешко поведение. В това ни уверява клиничният психолог Карла Мари Манли, която е доктор на науките: „Свикнали сме да говорим на себе си наум, но понякога този разговор просто се пренася чрез думи в същинско изричане. Това не само че не е ненормално, но и ни позволява да подредим мислите си по-съзнателно”, казва тя. Според Манли, когато изразяваме мислите и чувствата си на глас, си изясняваме по-лесно какво се случва в ума ни. Процесите, свързани с говоренето на глас, ни карат да се забавим малко (говоренето наум отнема една идея по-малко време). По този начин можем да бъдем по-внимателни и нещата да са по-обмислени.

През 2011 г. се провежда изследване, което след това е публикувано в Quarterly Journal of Experimental Psychology. Целта му е да проучи ползите от това да говориш на себе си. 20 човека са пуснати да търсят определени стоки в огромен супермаркет. По време на първата част не трябва да си говорят на глас, а по време на втората могат да си говорят, търсейки продуктите. Е, познайте! Във втората част от експеримента всеки от тях открива по-бързо продуктите. Говоренето на себе си на глас ни помага да сме по-концентрирани и по-бързо да решаваме задачите.

Друго проучване, публикувано в Procedia - Social and Behavioral Sciences, изследва как мотивационната самостоятелна беседа повлиява баскетболистите по време на тренировка. Учените откриха, че когато играчите изричат окуражителни думи на себе си на глас, те в крайна сметка се справят по-добре на игрището.

Имайте предвид, че във всички тези изследвания има значение езикът, който използвате. Ако говорим отрицателно със себе си, изследванията показват, че по-вероятно е да се насочим към отрицателен резултат. Затова пък когато говоренето на себе си е неутрално - както в изречения от типа „Какво трябва да направя сега?“, или положително като „Мога да го направя, мога да се справя!", тогава резултатът е много ефективен.

Освен това се оказва, че това, което казваме на себе си, заедно с това как и кога го казваме, оказва значително влияние върху нашето самочувствие, чувство за стойност и убеждения относно ефикасността ни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X