Напишете дума/думи за търсене

Рептилският мозък и пристрастените към властта

Рептилският мозък и пристрастяването към властта вървят ръка за ръка. Те са личности, управлявани от емоции, които са примитивни, много агресивни и им липсва емпатия, а единственото нещо, което съществува, е удоволствието от доминирането и загрижеността за себе си. В съзнанието им не съществува самоконтрол, още по-малко загриженост за някой друг.

Пол Д. Маклийн е този, който през 1952 г. представя своята теория за еволюцията на мозъка на влечугите, за да обясни емоционалните процеси и техните промени по време на еволюцията ни като вид. Според известния психиатър и невролог днешните човешки същества продължават да поддържат три основни структури: рептилски мозък (на влечуги), лимбична система и мозък, който е нов и сложен, отговорен за по-високи функции - неокортекс.

"Тайната на мъдростта, силата и знанието е смирението."
-Ърнест Хемингуей

Човешкият мозък не е пъзел, а по-скоро орган с определени специализирани области, които се свързват с други, за да изпълняват определени функции като ефективна машина, която винаги е перфектна. Разбира се, понякога може да се подчертае активирането на една част, особено когато говорим за емоции.

Хората, чието поведение зависи от техните инстинкти, оставяйки зад себе си емоционалния баланс и контрола, упражняван от лимбичната система и неокортекса, действат според мнението на една много конкретна и ексклузивна част от нашия мозък: мозъка на влечугите.

Рептилският мозък и нашите ирационални решения
Мозъкът на влечугите, този стар и тъмен спътник, контролира много от нашите основни функции и нашите инстинкти. Всъщност задачи като дишането или чувството на глад и жажда са под негов контрол, както и по-примитивните емоции като желание, секс, власт и дори насилие като средство за оцеляване.

Рекламната индустрия знае, че човешките същества почти винаги се управляват от мозъка на влечугите, когато вземат решение за един или друг продукт.

Например пушачът ще продължи да купува тютюн, знаейки, че може да умре, и ще го направи просто защото трябва да задоволи своята зависимост. В тези случаи неокортексът - логическата част на мозъка, няма право на глас. Дотолкова, че специалистите по невромаркетинг знаят, че способността за вземане на решения в тези случаи не достига 20%.

Пристрастени към властта и нисък емоционален контрол
Сравняването на деспот, който се контролира от личността на тригодишно дете, понякога може да бъде доста точна метафора. Това е поради много проста причина: заради липсата им на самоконтрол, когато става въпрос за управление на емоциите си.

Дейвид Макклеланд - мотивационен психолог, известен със своята теория за нуждите, обяснява, че човешките същества основно се характеризират с три цели: взаимоотношения, постижения и власт.

„Упражняването на власт развращава, подчиняването на властта деградира.“
- Михаил Бакунин


Във всеки един от нас има потребност, която иска да се откроява. Някои ще ценят отношенията повече, други ще се стремят към постигане на определени цели и такива, които просто имат само една мания: да упражняват властта си, където могат.

Основни характеристики на профил, свързан с този тип личности:
• Те са енергични, в хармония с външния свят и установяват нови социални взаимоотношения. На пръв поглед изглеждат много дружелюбни и демонстрират преувеличена откритост.
• Тази откритост обаче в действителност крие камуфлажен интерес: да знаеш, за да контролираш, да знаеш, за да изнудваш и да създаваш съюзи, чрез които да спечелиш повече власт.
• Те са хора, които винаги са в отбрана. Често се чувстват наранени или предадени. Когато това се случи не се колебаят да действат агресивно.
• Те са склонни да губят самообладание много лесно, защото мозъкът на влечугото няма филтри и контролни механизми за управление на гнева, яростта, раздразнението и дори страха.
• Те не са в състояние да бъдат възприемчиви или съпричастни към нуждите на другите, защото на тази дълбока и интимна структура на мозъка ни липсва емоционална кохерентност, равновесие, няма достатъчно сила да прави разлика между инстинкт и разум.

Въпреки че всеки от нас може да познава някого, който отговаря на този профил, трябва да помним едно нещо ясно: мозъкът на влечугите без съмнение ръководи много от нашите реакции и избори. Не бива обаче да му позволяваме да поеме контрола върху цялото ни поведение.

Теорията за „мозъка на влечугите“ е жизненоважна за разбирането на света на нашите емоции и най-вече за осъзнаването на крайната необходимост от инвестиране на време и усилия в правилното емоционално развитие. Точно както тренираме тялото си и се опитваме да развиваме интелигентността си всеки ден, трябва да сме по-добри в управлението на тези пориви, онези примитивни емоции, които управляват голяма част от живота ни.


Харесайте Facebook страницата ни, благодарение на която нашите текстове ще достигат по-неудържимо до вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X