Напишете дума/думи за търсене

5 пристрастявания, които остават незабелязани

Някои зависимости остават незабелязани, защото включват необходими или положителни елементи в живота. Те обаче могат да причинят значителни щети.
Има голяма вероятност да не се идентифицирате като зависим, защото мислите, че пристрастяването се отнася до зависимата консумация на определени вещества.

Какво представляват зависимостите?
Пристрастяването възниква, когато има зависимост (независимо дали психологическа, физиологична или и двете) по отношение на конкретен елемент. В тази ситуация мозъкът патологично се стреми да получи награда или облекчение от дистрес, като прибягва до определено вещество, човек, обект или ситуация.

Появяват се поредица от явления, които съставят пристрастяващата картина:

• Жажда и невъзможност за поддържане на абстиненция. Изпитва се силна нужда да се използва веществото или да се изпълни дадено поведение. Ако този порив не бъде задоволен, индивидът страда интензивно, физически или психически. За него е невъзможно да поддържа въздържание.
• Зависимост. Личното благополучие зависи от елемента на пристрастяване. Това е основният източник на удовлетворение и основният път за бягство от всеки дискомфорт.
• Толерантност. По някакъв начин тялото е свикнало с веществото. Поради тази причина индивидът изисква по-голямо присъствие на елемента, за да получи желаните ефекти.
• Липса на контрол. Наистина е трудно да контролира поведението си и да се отдалечи от това, от което е зависим.
• Влошаване и дискомфорт. Пристрастяването засяга личното му благополучие и се отразява негативно на различни области от живота му. Той обаче е склонен да отказва да признае тази вреда и минимизира проблема, така че зависимостта му продължава.

Например прекомерната консумация на захар може да доведе до заболявания като диабет или затлъстяване.

Зависимости, които остават незабелязани
Пристрастяването не е задължително да е свързано с дадена субстнация. То е и начинът, по който се отнасяте към обекти, хора или ситуации. Поради тази причина може да станете зависими от ежедневни елементи, видовете неща, които не бихте си представили, могат да представляват проблем.

Ето някои от зависимостите, които може да изпитвате, но дори не сте забелязали.

1. Брашно и захар
Като човешко същество сте родени с вродени предпочитания към сладките вкусове. Това лесно се проверява, когато предложите парче плод на бебе. Въпреки това с напредването на възрастта сте били изложени на множество свръхпреработени продукти, пълни с добавени захари, и тази естествена сладост спира да ви удовлетворява.

Бялото брашно и скритите захари в по-голямата част от продуктите, които консумирате, имат голям потенциал за пристрастяване. Това означава, че чувствате, че имате нужда от тях, ако останете без тях за известно време и че имате нужда от по-големи количества всеки път, за да задоволите желанието си.
Това е така, защото тези „храни“ значително активират веригата за удоволствие на мозъка ви. Консумацията им ви възнаграждава с приятно отделяне на допамин , което ви кара да се чувствате добре, разсейвайки всеки емоционален дискомфорт, който може да изпитвате.

2. Интернет и социални мрежи
Това е една от най-разпространените зависимости днес. За много от нас е трудно да напуснат къщата без мобилните си телефони или да прекарат повече от няколко часа, без да проверят социалните си медии.

Младото поколение е това, което е най-застрашено да страда от състояния като синдром на FOMO или номофобия, но те могат да се появят на всяка възраст. Работата или социалните взаимоотношения могат да бъдат засегнати от пристрастяване към интернет и технологиите.

Ако откриете, че носите телефона си до тоалетната, се чувствате притеснени от изтощаването на батерията или сте офлайн за няколко часа и не може да се спрете да проверявате профилите си в социалните мрежи дори когато сте с приятели или семейство, може да сте развили степен на пристрастяване.

3. Романтични връзки
Пристрастяването към любовта е една от най-често срещаните, но пренебрегвани зависимости. Свързано е с емоционална зависимост. Означава спешната нужда от партньор и големия дискомфорт, причинен от загубата му или дори от мисълта за това.

4. Порнография
Днес порнографията е по-достъпна от всякога и в някои случаи това генерира пристрастяване, което в крайна сметка причинява дискомфорт, засягайки живота на индивида и увреждайки взаимоотношенията му.

Поради прекомерното освобождаване на допамин, произведен при гледане на порнография, действителният сексуален акт престава да бъде стимулиращ.
Поради това става необходимо да се консумира порнографско съдържание в по-голяма степен.

Порнографията се използва за избягване на емоционален дискомфорт и получаване на краткосрочна награда, която в крайна сметка води до зависимост.

Пристрастяването към порното може да доведе до физически и психологически проблеми.

5. Спорт
Въпреки че пристрастяванията обикновено са свързани с нездравословни вещества или навици, дори тези, които са полезни, когато се консумират в неразумни количества, в крайна сметка могат да станат вредни.

Когато нуждата от упражнения се превърне в мания или емоционален отдушник, когато заема прекомерна част от времето ви или пречи на социалните ви взаимоотношения и други жизненоважни области, вие сте изправени пред проблем.

Това е поведенческа зависимост, при която давате приоритет на спорта пред всичко останало, което ви кара да загубите контрол и да усетите нуждата да си поставяте все по-амбициозни цели, за да се чувствате спокойни. Това обаче е една от онези зависимости, които обикновено остават незабелязани, докато не достигнат доста високо ниво. Това е така, защото упражненията са свързани с дисциплина и здравословен начин на живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X