Напишете дума/думи за търсене

От безсъние до глад за сладко - странните неща, които наследяваме от родителите си

Децата наследяват от родителите си не само външния вид, но и характер и определени умения. Детето обикновено получава 50% от ДНК от майката, останалите 50% от бащата, тоест 23 хромозоми от двамата родители. Учените са доказали, че творчеството при детето също се наследява, но ще се развие, ако родителите могат да осигурят всички необходими условия за това.
Генетиката е сложна, но много интересна наука.
Какви харакеристики освен външния вид може да бъдат наследени от дете?

1. Безсъние. През 2017 г. беше проведено интересно проучване в Университета на Уоруик, по време на което беше доказано, че склонността към безсъние може да се предаде на дете от страна на майката.
2. Склонност към измама. Ако човек има повишено производство на хормона вазопресин, тогава той често може да заблуди други хора, без да изпитва угризения на съвестта. И производството на такъв хормон се наследява.
3. Проблеми с шофирането. Не всеки успява да стане добър шофьор и експерти от Калифорнийския университет са доказали, че почти трима от всеки десет души имат ген, който е отговорен за лошите шофьорски умения.
4. Мимикрия. Психолозите казват, че във всеки случай наследяваме мимиките от родителите си.
5. Тревожност при посещение на зъболекар. Учените са доказали, че ако поне един от родителите има страх от за посещение на зъболекар, тогава детето може да наследи тази особеност.
6. Поносимост към болка. Всеки човек има свой собствен праг на болката, но четири гена са отговорни за това и тези гени се наследяват.
7. Производство на допамин (хормон на удоволствието). Изследвания, публикувани през 2015 г., показват, че някои хора наследяват ген, който намалява производството на допамин от родителите си.
8. Жажда за кофеин. В 50% от случаите децата наследяват желанието за кофеин от родителите си.
9. Отношения с другите. Ако човек има гена 5HT2A, тогава той ще бъде популярен сред връстници, тоест хората ще бъдат привлечени към него.
10. Отлагане. Навикът да отлагате действията си за по-късно може да се наследи от родителите.
11. Риск. Доказано е, че децата на безстрашни родители също често са готови да поемат рискове, свързани с нови приключения и вълнения.
12. Оптимизъм. Окситоциновите рецептори са кодирани от специфичен ген, който може да има различни вариации при оптимистите и хората с повишено самочувствие.
13. Емпатия. Това е положителна черта, която децата също наследяват от родителите си.
14. Доверчивост. Американски експерти доказаха, че близнаците се доверяват на хората повече, отколкото децата, които не са родени в комплект.
15. Режим на будност и сън. ДНК на човек може да определи кой ще бъде той - „чучулига“ или „бухал“.
16. Прекомерно изпотяване. Около 5% от населението страда от хиперхидроза - прекомерно изпотяване и това заболяване се предава от родителите.
17. Музикални вкусове. Доказано е, че генетиката определя 50% от музикалния вкус.
18. Склонност към диабет (главно при мъжете). При наличие на генетично предразположение към захарен диабет и нездравословен начин на живот, рискът от развитие на това заболяване се удвоява.
19. Агресивно поведение. Доказано е, че агресията зависи и от гените, получени от родителите.
20. Атлетизъм. Този критерий е 30-80% в зависимост от генетиката.
21. Интелектуални способности. Почти 50% от разликите в интелигентността са свързани с генетиката.
22. Стареене. Всяка хромозома има "крака", те могат да бъдат дълги или къси. Хората с хромозоми с къси крака изглеждат по-възрастни от реалната им възраст.
23. Пристрастяване към горчивата храна. Генът TAS2R38 намалява чувствителността на вкусовите рецептори към горчивите храни.
24. Пристрастяване към сладкото. Ако човек има вариация на гена FGF21 в своята ДНК, той ще има „сладък зъб”.

Лошите навици, които наследяваме от родителите си

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X